3 Ιουλίου 2019

Οι υποψήφιοι της Ν.Δ προσβάλλουν τον Όλυμπο



Είναι λογικό σε μια προεκλογική περίοδο το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, της γύρω από τον Όλυμπο περιοχής, να είναι από τα αγαπημένα των υποψηφίων.

Εκείνο όμως που δεν είναι λογικό είναι στην εποχή μας να προτείνονται από υποψήφιους της Ν.Δ μοντέλα προηγούμενων δεκαετιών. Μοντέλα μαζικού τουρισμού, σαν κι αυτά που εφαρμόστηκαν στην παραλιακή ζώνη, με στόχο μόνο την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Μια αύξηση που δεν συνοδεύεται και από αύξηση των μόνιμων θέσεων εργασίας, την αύξηση του συνολικού κέρδους και την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Για να έχουμε όλα αυτά 365 μέρες το χρόνο, και για πάρα πολλά χρόνια, πρέπει να ικανοποιήσουμε το μεγάλο αυτό κομμάτι του λεγόμενου ποιοτικού τουρισμού, πουζητά συγκεκριμένα πράγματα. Η ποιότητα που αναζητά απαιτεί μια βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, που ειδικά σε περιπτώσεις σαν τον Όλυμπο, δεν έχει να κάνει πια με τεράστιες τουριστικές μονάδες, χιονοδρομικά, τελεφερίκ και ντίσνεϋλαντ. Ο τουρίστας που θέλουμε -και όλοι οι αντίστοιχοι προορισμοί διεκδικούν - απαιτεί ποιοτικούς παραδοσιακούς ξενώνες και προϊόντα, πιστοποιημένες υποδομές και υπηρεσίες και πάνω από όλα «επαφή» με ένα φυσικό και ιστορικό περιβάλλον, όσο πιο παρθένο άρα και πιο προστατευμένο.

Οι παραγωγοί και οι ξενοδόχοι της Πιερίας, οι επαγγελματίες του βουνού, αλλά και όλοι οι φορείς, ή ακόμα και οι σύλλογοι που εμπλέκονται, τα γνωρίζουν όλα αυτά και αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες δραστηριότητες. Έτσι έχουμε στροφή σε συγκεκριμένες παραγωγές με γνώμονα την ποιότητα και την παράδοση, προσπάθεια βελτίωσης και πιστοποίησης των υπηρεσιών από το ξενοδοχείο μέχρι την συνοδεία στο βουνό και το καταφύγιο, βελτίωση των υποδομών, πιστοποίηση και ασφάλεια των διαδρομών και των δραστηριοτήτων, ανάδειξη των σημείων φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος ακόμα και προσπάθειες για δημιουργία μουσείων, θεματικών πάρκων με συμμετοχή των παραγωγών, και πολλά άλλα.

Η πολιτεία βοηθά με προγράμματα για νέες ή παραδοσιακές καλλιέργειες, με την αλλαγή του νόμου για τον ορεινό τουρισμό, με νομικές ρυθμίσεις πιστοποίησης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, με προγράμματα σπουδών συνοδών και ξεναγών, με νέες υπουργικές αποφάσεις για την συντήρηση και σήμανση των διαδρομών, με αναβάθμιση του ρόλου του Δρυμού με έμφαση στην προστασία και τη διαχείριση των επισκεπτών κ.α. Με αργά αλλά σταθερά βήματα γίνεται μια προσπάθεια να μην μείνει ο Όλυμπος έξω από αυτό το κομμάτι της τουριστικής αγοράς, αλλά να πρωταγωνιστήσει.

Κάποιοι ή δεν βλέπουν την εξέλιξη αυτή, ή δεν γνωρίζουν και προσπαθούν να εντυπωσιάσουν. Εκτός κι αν εξυπηρετούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με στόχο μόνο το γρήγορο κέρδος, που θα φέρει την καταστροφή της φύσης και την προσβολή της ιστορίας του μοναδικού αυτού παγκόσμιου μνημείου.

Αυτοί που αγαπούν τον τόπο, θέλουν να ζήσουν από αυτόν και να τον παραδώσουν καλύτερο στα παιδιά τους, δεν θα τους ακολουθήσουν. Γνωρίζουν πια τον δρόμο καλά και δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω.



ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !