1 Φεβρουαρίου 2019

Αιγίνιο: Ανοικτή Επιστολή σχετικά με την απομάκρυνση του πατρός Βασιλείου

Ως ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Αιγινίου Πιερίας, ως κάτοικοι Αιγινίου και Έλληνες πολίτες πιστεύουμε πως ο διάλογος αποτελεί το πιο δημοκρατικό μέσο για τη διευθέτηση ή επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος.
Έτσι, θεωρώντας έντιμο και δημοκρατικό συνάμα για το θέμα της απομάκρυνσης του τακτικού εφημέριού μας Πατρός Βασιλείου από την Ενορία μας, συντάξαμε μια επιστολή προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο, για μεγαλύτερη διαφάνεια την κοινοποιήσαμε στους φορείς (πολιτικούς και θρησκευτικούς) του Δήμου μας και τη δημοσιεύσαμε σε τοπικά Μέσα Δικτύωσης. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από το Σεβασμιότατο μια συνάντηση μαζί του με εκπροσώπους της Ενορίας μας. Ο ίδιος ευγενέστατα μας υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί αλλά όχι άμεσα, επικαλούμενος την απουσία του στην Αθήνα.
Δυστυχώς, σε διάστημα λίγων ωρών αγνοώντας παντελώς το περιεχόμενο της επιστολής μας , τις απόψεις μας και τον προβληματισμό μας, προέβη άμεσα στην τρίμηνη απόσπαση του εφημέριού μας –χωρίς αίτησή του- σε Ναό της Κατερίνης. Σημειώνουμε πως δε δόθηκε στον Πατέρα Βασίλειο η δυνατότητα να επικοινωνήσει με το ποίμνιο του, γιατί με την πρότερη προφορική απομάκρυνσή του και με τη σημερινή γραπτή απόσπασή του στερείται το ιερό δικαίωμα και υποχρέωσή του να χαιρετήσει τους ενορίτες του-προσωρινά ή μόνιμα; Κανείς δε γνωρίζει.
Από τα γεγενημένα των τελευταίων ημερών αντιλαμβανόμαστε πως συμβαίνουν <<πράματα και θάματα>> για εμάς, χωρίς εμάς. Νιώθουμε(άδικα;) ως ενορίτες τρίτης κατηγορίας μιας Τρικοσμικής δικτατορικής χώρας, όπου κάποιοι αποφασίζουν και διατάζουν(;) χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το διαπραττόμενο πνευματικό απορφανισμό μας.
Δε γνωρίζαμε τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ψάξαμε και διαβάσαμε:
Άρθρο 12
Μεταθέσεις τακτικών Εφημερίων
1. Τακτικός Εφημέριος μετατίθεται:
α) Ύστερα από αίτησή του.
β) Με απόφαση της Δ.Ι.Σ., υστέρα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Μητροπολίτου, εφ’ όσον η περαι¬τέρω παραμονή του Εφημερίου στην ενορία αποβαίνει ασύμφορος για την πνευματική της ζωή. Ο συνολικός αριθμός των με αυτή τη διαδικασία μετατιθέμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ’ έτος τους τρείς κατά Ιερά Μη¬τρόπολη, στη δε Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών τους δέκα.
γ) Λόγω ποινής επιβαλλομένης τελεσιδίκως υπό του Συνοδικού Δικαστηρίου κατά τα ειδικότερον οριζόμενα στον Νόμο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων (άρθρο 37 παρ. 7 του Ν. 590/1977).
2. Αμοιβαία μετάθεση τακτικών Εφημερίων που έχουν τα ίδια προσόντα μεταξύ δυο ενοριών της αυτής Μη¬τροπόλεως συντελείται με τη συγκατάθεση των μετατιθεμένων και Πράξη του οικείου Μητροπολίτου.
Άρθρο 13
Απόσπαση τακτικών Εφημερίων
Απόσπαση τακτικού Εφημερίου σε άλλη κενή οργανική θέση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών μηνών συνεχώς ή διακεκομμένους μέσα στο ίδιο έτος, εκτός αν η απόσπαση γίνεται υστέρα από αίτηση του ή με τη συγκατάθεση του (άρθρο 37 παρ. 4 του Ν. 590/1977).
http://efimeriosgr.blogspot.com/2012/04/576_11.html

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, με την εσπευσμένη τρίμηνη απόσπαση, πού κινείται- όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω- σε νόμιμα πλαίσια, τι επιφυλάσσεται ή μάλλον τι κρύβεται για το μέλλον της ενορίας μας.
Γιατί αυτή η ιδιότυπη δοκιμασία για εμάς και για τον εφημέριό μας;
Τι θα πρέπει να περιμένουμε ως <<όμηροι>>στη συνέχεια από τον
μητροπολίτη μας; Μήπως συμμετέχουμε σε κάποιο πρωτοποριακό
<<πείραμα>> και δεν το γνωρίζουμε;
Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα,
να προσμένουμε ίσως κάποιο θαύμα;
Σαφώς ΟΧΙ!
Δε ταιριάζει σε μια δημοκρατική εν Χριστώ κοινότητα η παθητική αποδοχή του πνευματικού της απορφανισμού. Αιτούμεθα από το Μητροπολίτη μας να μη δημιουργεί προβλήματα στις ενορίες, να αφουγκράζεται και να δέχεται την ταπεινή βούλησή τους και να αφήσει το ποίμνιό του να προσεύχεται στην αρχιεροσύνη του και όχι να αναρωτιέται αν υπάρχει στη Μητρόπολή μας μια <<Ελέω Θεού Μοναρχία>>.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως
Αρχή άνδρα δείκνυσι
και πως οι πράξεις που έχουν συνέπειες σε μεγάλο αριθμό ατόμων <<στιγματίζουν>> τους υπαίτιούς τους και σφραγίζουν την υστεροφημία τους.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αφού-από ό,τι φαίνεται –ο Μητροπολίτης μας αποφεύγει το διάλογο(;) ή τον αναβάλλει για να τον διεξαγάγει σε μια de facto κατάσταση (γραπτή έννομη τρίμηνη απόσπαση του πατρός Βασιλείου) επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες μας σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.
Ως πρώτη άμεση ενέργειά μας καλούμε όλους τους ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα να προσέλθουν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου μετά τις 7:30 το πρωί στον προαύλιο χώρο του Ναού για μια σιωπηλή και με σεβασμό προς το χώρο διαμαρτυρία.

ΑΙΓΙΝΙΟ 31-1-2019


Αθανάσιος Κρομμύδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !