9 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ : ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ (37) ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1982

ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ (37) ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με ιδιαίτερη συγκίνηση η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Δρούγκα αποχαιρέτησε το ΔΣ της καθώς και τα μέλη του Συλλόγου με λόγια εμπνευσμένα για τις αξίες της Πολιτιστικής κληρονομίας ,της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας και πως αυτές οι αξίες μπορούν να κρατούν ψηλά το Πολιτιστικό πνεύμα και την ανάπτυξη του τόπου. Από το 2008 ήταν στην διοίκηση και υπηρέτησε τον τόπο και τον Πολιτισμό από την θέση της γραμματέως, της αντιπροέδρου και της προέδρου. Από τα παιδικά της χρόνια συμμετείχε στα χορευτικά του συλλόγου και δήλωσε ότι θα είναι πάντα κοντά αρωγός και βοηθός στο νέο ΔΣ. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019. Έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ.

Σας μεταφέρουμε την ομιλία της προέδρου αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους φορείς που ήταν παρόν και ιδιαίτερα τον ιερέα πατέρα Γεώργιο Ράπτη τον οποίο και προσκάλεσε να κόψει την βασιλόπιτα του 2019.

Ο χρόνος τρέχει γρήγορα. Άλλη μια καινούργια χρονιά ξεκίνησε. Εύχομαι σε όλους σας να είναι γεμάτη υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα. Η πρώτη συνάντηση μας κάθε χρόνο είναι εδώ στην κοπή της βασιλόπιτας, να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε και για τα σχέδια της επόμενης. Σήμερα δεν θα πούμε για αυτά. Θα μας τα πει μια άλλη φορά το καινούριο συμβούλιο, επειδή, όπως ξέρετε, σήμερα έχουμε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Τώρα θέλω να σας πω δυο λόγια για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά,να διατηρούμε τη διαφορετικότητα μας,να είμαστε μαζί και αγαπημένοι με όλους τους λαούς, χωρίς να χάνουμε την ταυτότητα μας. Οι καιροί είναι πονηροί και περίεργοι. Εμείς, όμως, αν είμαστε κοντά στους συλλόγους ενωμένοι και κρατάμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε, γιατί τα έθιμα μας είναι η Ιστορία μας, η ταυτότητα μας. Κάθε πολιτιστικός σύλλογος είναι μια κυψέλη και μια κυψέλη μόνο καλό μπορεί να κάνει. Και να θυμάστε, σύλλογος δεν είναι οι πέντε άνθρωποι της Διοίκησης,μας θέλει όλους μικρούς και μεγάλους, γιατί σύλλογος θα πει όλοι μαζί.

Η χρονιά λοιπόν που μας πέρασε ήταν και αυτή πολύ δημιουργική και γεμάτη χρονιά, με δράσεις και προσπάθεια, προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανά τα έθιμα μας. Όπως τις προηγούμενες χρονιές μετά τη βασιλόπιτα ο ετήσιος χορός μας, ύστερα το αποκριάτικο πάρτυ,οι εκδηλώσεις τις καθαράς Δευτέρας, τα κέδρα για την υποδοχή της άνοιξης, τα κάλαντα του Λαζάρου και το έθιμο της ρόκας, οι εκδηλώσεις τις πρωτομαγιάς και του πανηγυριού, η συμμετοχή στο αντάμωμα, τα χορευτικά μας που φέτος θα φθάνανε μέχρι τη Γερμανία. Δυστυχώς, αστάθμητοι παράγοντες, πάνω από μας κάποιες φορές, ανατρέπουν τα σχέδια μας. Η υποδοχή του Ράλλυ αντίκα, λόγος και αφορμή η προβολή του τόπου μας σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης.Η φροντίδα και η προβολή του Λαογραφικού μας Μουσείου.Η Αιμοδοσία, η πολύτιμη τράπεζα αίματος που πραγματικά βοηθάει πολύ τους συνανθρώπους μας κάθε χρόνο. Και, φυσικά, οι δράσεις για να πάμε τον τόπο παραπέρα. Γιατί πολιτισμός είναι να προχωράμε μπροστά, να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Με αυτές τις σκέψεις, μας προέκυψε και η συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Ήταν ένα διήμερο γεμάτο δράσεις και προτάσεις.
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ. Να το πάμε πάλι από την αρχή. Να ψάξουμε, γιατί έμεινε στάσιμο το χωριό μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά; Και ήρθαν εδώ στο μικρό χωριό μας οι καθηγητές της Αμερ. Γεωργ. Σχολής, για να μας μιλήσουν, να μας εξηγήσουν και να μας βοηθήσουν να σκεφτούμε αγροτουριστικά . Πως να προβάλουμε τον τόπο μας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη τη γη. Γνώσεις δωρεάν, για όσους θέλουν να μάθουν, για όσους έχουν πνεύμα, μάτια και αυτιά ανοιχτά. Όλα αυτά βέβαια δεν τα κάναμε μόνοι μας. Κάποιες φορές φυσάει άνεμος καλός και όταν συμβαίνει αυτό, γίνονται ωραία πράγματα. Έτσι λοιπόν στο επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι ήμασταν όλοι μαζί οι φορείς του τόπου. Ο Σύλλογος επαγγελματιών, σύσσωμο όλο το συμβούλιο και μπροστάρης η πρόεδρος τους, η Αναστασία Μποστανίτη έριξε πολλή δουλειά, για να βγει σε πέρας αυτό το διήμερο. Χωρίς αυτήν, είναι αλήθεια ότι θα ήταν όλα πιο δύσκολα. Ο Δασ.Συν. συνέβαλε ιδιαίτερα. Χρηματοδότησε υλικά που θα τα αξιοποιήσουμε όπου χρειαστεί για να παρουσιάσουμε και να προβάλουμε τον τόπο μας. Η Χιονοδρομική Εταιρία συνέβαλε και αυτή πολύ, ιδιαίτερα ο πρόεδρος της και η γραμματέας του. Και ο πρόεδρος της κοινότητας .

Η ισχύς εν τη ενώσει. Όμως είχαμε κοντά μας και πολλούς εθελοντές, τους ευχαριστούμε όλους πολύ. Αυτό το διήμερο και όλες του τις δράσεις ,το παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι και για πολύ καιρό εφημερίδες και τηλεοράσεις μιλούσαν για το Ελατοχώρι. Όμως, αυτή η ιστορία δεν τελείωσε τον Μάιο 2018, έχει συνέχεια, όπως και η διημερίδα που οργανώσαμε μαζί με τον Συλλ. Πέτρας Ολύμπου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Με θέμα "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά". Με δώδεκα ομιλητές που ήρθαν να μας μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, για το πως έπραξαν αυτοί και πέτυχε ο δικός τους τόπος. Έτοιμες συνταγές λέγοντας μας: "Αφού μπορέσαμε εμείς, σίγουρα μπορείτε και εσείς". Θέλει όμως πολύ δουλειά. Μαζί μας ήταν και η GOOGLE και σε αυτή τη διημερίδα, δίπλα μας, ο Συλ.Επαγγελματιών. Και τα πρώτα οφέλη ήδη άρχισαν να φαίνονται. Η μηχανή πήρε μπροστά και εύχομαι να πηγαίνει μόνο μπροστά. Ελπίζω το καινούργιο συμβούλιο που θα αναλάβει σήμερα, να εργαστεί και αυτό προς αυτή τη κατεύθυνση. Από το 2008 είμαι στην διοίκηση του Πολιτιστικού, υπηρετώντας στη θέση της γραμματέως, της αντιπροέδρου και τώρα της προέδρου. Δούλεψα για τον Πολιτιστικό και τον τόπο μου με όλη μου την καρδιά. Αυτά, τα δώδεκα χρόνια μεγαλώσανε πολλά παιδιά μέσα στα χορευτικά του συλλόγου,ποτιστήκανε με αγάπη για τις ρίζες τους, για την παράδοση, για τον τόπο τους. Μεγαλώσανε, φύγαν αλλού, αλλά σίγουρα όλα αυτά θα τα κουβαλάνε μέσα τους και χαίρομαι που συνέβαλα και εγώ σε αυτό. Επίσης χαίρομαι και καμαρώνω για την καλή συνεργασία που είχα με όλα τα συμβούλια που συνεργάστηκα και τους εκάστοτε φορείς, γιατί πιστεύω στις συνεργασίες.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ το τωρινό μου συμβούλιο και, είναι αλήθεια, πως τους έτρεξα πολύ. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τόσο πολλές όμορφες και αξιοπρεπείς εκδηλώσεις. Θα τις ευχαριστήσω μια μια ξεχωριστά. Την γραμμ. Μελαχροινή Κωστοπούλου, την αντιπρ. Χασιώτη Γιαννούλα, την ταμία Τζιόλη Τριανταφυλλιά και την Ντακούλα Κατερίνα που δουλέψαμε τόσο καλά μαζί. Γιατί είναι ωραίο, να έχεις συνεργάτες που εμπιστέυεσαι, που εκτιμάς. Θυμάστε πέρυσι που σας είπα το υπόλοιπο του ταμείου μας ήταν μόλις 47 ευρώ. Και όμως, με αυτό το συμβούλιο καταφέραμε και βγάλαμε πέρα μια χρονιά με τόσες πολλές δραστηριότητες. Χρειάστηκε πολλές φορές να προκαταβάλλουμε απο την τσέπη μας ή να φτιάχνουμε πράγματα με τα χέρια μας για να λιγοστέψουμε το κόστος.
Όλα αυτά θέλουν ενωμένο και πρόθυμο συμβούλιο. Και αυτό ήταν το συμβούλιο μας, που σήμερα σας απαχαιρετά με την υπόσχεση πως θα είναι πάντα δίπλα στο σύλλογο όπως έκανε πάντα. Σε λίγο, μετά την βασιλόπιτα, θα ξεκινήσουμε τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του καινούργιου Δ.Σ. Θα σας πώ τα ονόματα τους και χαίρομαι που μέσα σε αυτούς είναι τρία νέα παιδιά που ήταν κάποτε στα χορευτικά του συλλόγου. Και τώρα θα αναλάβουν τη διοίκηση. Και εγώ παιδί των χορευτικών αυτού του συλλόγου ήμουνα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι το νερό που ποτίζει τα νέα φυτώρια. Ο σύλλογος, πρώτα απ΄όλα, είναι εθελοντισμός και οι διοικήσεις πρέπει να αλλάζουν και όλοι να δουλεύουν με όρεξη και καινούργιες ιδέες αλλά και να συνεχίζουν το έργο των προηγούμενων. Εύχομαι στο καινούργιο συμβούλιο που θα προκύψει σε λίγο, υπομονή, δημιουργικότητα και συνεργασία. Θα είμαι δίπλα τους σε ό,τι και αν με χρειαστούν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που ήσασταν κοντά μας, που μας στηρίζατε και συμμετείχατε σε όλα αυτά που ζήσαμε μαζί τα δώδεκα τελευταία χρόνια. Σας ευχαριστώ!!

Η Πρόεδρος

Δρούγκα Παναγιώτα.
Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΚΕΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΑ

Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

ΤΑΜΙΑΣ: ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΕΛΟΣ: ΖΑΡΚΑΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΧΑΛΗ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ: ΒΑΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !