12 Οκτωβρίου 2018

Ηλίας Παπαγεωργιάδης: Για όσους θέλουν να βλέπουν χωρίς παρωπίδες...



Έντονα συζητείται το πρωί της Παρασκευής η παρέμβαση του Ηλία Παπαγεωργιάδη στο Facebook. Με μακροσκελές κείμενο, δίνει τη δική του προσέγγιση για την πρόσφατη δημοσκόπηση της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης και προκαλεί πολλά σχόλια.









Η πρώτη δημοσκόπηση για τις δημοτικές εκλογές της Κατερίνης. Για όσους θέλουν να βλέπουν χωρίς παρωπίδες...



Καλημέρα σας. Μας έβαλε φωτιές προχθές η Δίον Τηλεόραση με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε σχετικά με τις εκλογές στον Δήμο της Κατερίνης. Από την άλλη μας έκανε και καλό... Θα σταματήσει για λίγο καιρό ο σανός που κυκλοφορούσε. Δεκάδες με ρωτήσατε να σας πω τη γνώμη μου, τόσο λόγω της πρότερης εμπειρίας μου όσο και λόγω του ότι είμαι στο πλευρό του Θανάση Λιακόπουλου. Κάποιοι περιμένουν να τα βρω όλα καλά, άλλοι να κατηγορήσω κλπ. Αυτούς θα τους απογοητεύσω, όλους. Επιτρέψτε μου σήμερα να σας γράψω κάποια πράγματα όσο γίνεται αποστασιοποιημένα, ως πρώην δημοσιογράφος και άνθρωπος που ασχολείται πάνω από δύο δεκαετίες με εκλογές. Απευθύνομαι μόνο σε όσους θέλουν να βλέπουν χωρίς παρωπίδες. Τους αδαείς που πιστεύουν ότι «υπάρχουν δημοσκοπήσεις με 30 – 40% για τον δικό μας» δεν με ενδιαφέρει να τους πείσω. Επίσης γράφω με βάση τα σημερινά δεδομένα, αύριο όλα μπορεί να αλλάξουν.



Γενικά

- Η δημοσκόπηση αυτή αποτυπώνει περίπου την εικόνα που έχουν όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές. Και οι 4 «βασικοί διεκδικητές» (με βάση τα σημερινά δεδομένα) είναι πολύ κοντά



- 2 από τους 4 είναι γνωστοί σε 9 / 10 ψηφοφόρους. 9 / 10 δημότες γνωρίζουν και τον Κώστα Κουκοδήμο και τον Σάββα Χιονίδη (χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου χθες, Σάββα) και τους επιλέγουν μόνο 4 / 10. 22,4 + 18,1 = 40,3%



- Η πλειοψηφία των δημοτών ψάχνει κάτι νέο. Είναι αυτό το νέο ο Θανάσης Λιακόπουλος; 1 στους 6 ήδη το πιστεύει. Είναι μήπως ο Γιώργος Νταντάμης; Επίσης 1 / 6 το πιστεύει. Έχουν 16,5 και 16,1% αντίστοιχα, είναι στα ίσα.



- Η έρευνα λέει ότι για τους δημότες μετράει το πρόγραμμα. Μάλλον όμως κάθε πολίτης καταλαβαίνει αλλιώς τη λέξη αυτή. Πρόγραμμα μπορεί να πει ότι έχει ο Σάββας, είναι εν ενεργεία Δήμαρχος και παρουσιάζει έργα και προτάσεις. Πρόγραμμα μπορεί να πει ότι έχει ο Θανάσης, που έχει ήδη παρουσιάσει πάνω από το 50% των συγκεκριμένω προτάσεών του. Ούτε ο Κώστας ούτε ο Γιώργος παρουσίασαν λεπτομέρειες μέχρι τώρα, παρά μόνο γενικές αρχές (με τις οποίες συμφωνούν όλοι).



- Δεν έχει δημοσιευτεί η ανάλυση της ψήφου με βάση τις ηλικίες. Αν όμως τη δημοσιεύσει το κανάλι, πιθανότατα θα επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι οι νεότερες ηλικίες είναι ξεκάθαρα υπέρ του Θανάση Λιακόπουλου, ενώ οι μεγαλύτερες υπέρ του Κώστα Κουκοδήμου και του Σάββα Χιονίδη. Ο Γιώργος Νταντάμης φαίνεται να έχει ισορροπία. Παρακαλώ ας μην αρχίσουμε με το «μα ο παππούς μου είναι με τον Θανάση» ή «ο γιος μου μου είπε για τον Κώστα». Περιγράφω τη γενική εικόνα όσων προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται.



- Επίσης, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε την ψήφο σε Κατερίνη και δημοτικά διαμερίσματα. Καθώς επίσης και την κομματική επιλογή των ψηφοφόρων.



- Αν οι βασικοί υποψήφιοι παραμείνουν 4, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει μόνος του πλειοψηφία. Θα χρειαστεί να συνεργαστεί με άλλον έναν, ή και δύο συνδυασμούς.



- Σε αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι η πρωτιά ως την τέταρτη θέση έχουν μικρή απόσταση. Σα να λέμε 3 καλούς συμβούλους...



- Η ΝΔ δικαιώνεται με την επιλογή της να μη δώσει χρίσμα. Και χωρίς χρίσμα, οι 3 υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο της προηγούνται έναντι του Γιώργου Νταντάμη, που από ότι καταλαβαίνω θα στηριχθεί επίσημα από τον Σύριζα.



- Δύσκολα κάποιος υποψήφιος θα περάσει το 30%. Δύσκολα ο τέταρτος θα είναι κάτω από το 20%. Οι 4 πρώτοι θα κινηθούν μεταξύ 20 – 29%. Μετά από 21 χρόνια, η Κατερίνη θα ζήσει και πάλι δεύτερο γύρο δημοτικών εκλογών και μάχη με οριακό αποτέλεσμα.



Κώστας Κουκοδήμος

- Είναι πρώτος, αλλά αν ήμουν στο επιτελείο του δεν θα έκανα και πάρτυ

- Πρώτος βουλευτής επί 11 χρόνια, χωρίς να κάνει σκληρή αντιπολίτευση, πάντα ήπιος και με διεισδυτικότητα παντού, πασίγνωστος, με έτοιμο μηχανισμό και δικά του κάστρα, ξεκινάει με 22,4%.

- Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι ένας επί 11ετία βουλευτής θεωρείται από πολλούς «μέρος του παλιού» και ίσως πληρώσει και αυτός το αίτημα αλλαγής της κοινωνίας μας.

- Επίσης, το ψηφοδέλτιό του προς το παρόν δεν είναι η «dream team» που έλεγαν οι άνθρωποί του. Έχει όμως πολλά νέα πρόσωπα.

- Ο Κώστας φαίνεται να πιστεύει ότι τις εκλογές θα τις πάρει μόνος του, όπως έκανε και ως βουλευτής. Μόνο που αυτές οι εκλογές είναι αλλιώτικες.

- Λογικά έχει πέρασμα σε όλους τους χώρους, εκτός του Σύριζα, με πρώτη δεξαμενή την Κεντροδεξιά. Φαίνεται να έχει προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο, αλλά η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «ο αδιαφιλονίκητος» δεν είχε επιτυχία.



Σάββας Χιονίδης

- Είναι δεύτερος, αλλά θα μπορούσε να είναι και τέταρτος, ή και πρώτος.

- Εν ενεργεία Δήμαρχος, πρόσωπο για το οποίο ο κόσμος έχει αποκρυσταλλώσει τη γνώμη του, όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.

- Φαίνεται να έχει τις αναγκαίες δυνάμεις που του επιτρέπουν να εκλεγεί βουλευτής (μαζί και με τις αναγκαίες συνεργασίες), αλλά για να κερδίσει τον Δήμο θα πρέπει να πετύχει ένα θαύμα.

- Δεν φαίνεται να έχει περιθώρια για να ανέβει πάρα πολύ. Ποιος δεν τον ξέρει; Σε ποιον να αλλάξει γνώμη; Εντάξει, εδώ υπάρχει ο αντίλογος για τον Νίκο τον Μακρίδη, σωστά.

- Σίγουρα έχει ετοιμάσει νέα πρόσωπα για το ψηφοδέλτιό του (τα θεωρεί κρυφά, ας μην τον στεναχωρήσω την επόμενη των γενεθλίων του), αλλά οι δημότες θα τον κρίνουν κυρίως για τα σημερινά πρόσωπα. Για άλλα από αυτά θα λάβει θετική ψήφο, για άλλα αρνητική.

- Φαίνεται να βρίσκεται στο σημείο όπου πριν από μία αλλαγή διοίκησης, ό,τι και να πει ο απερχόμενος, δεν φαίνεται να συγκινεί την πλειοψηφία. ΝΔ 1981, ΠΑΣΟΚ 1989, ΝΔ 1993, ΠΑΣΟΚ 2004, ΝΔ 2009 κλπ.

- Λογικά έχει πέρασμα σε όλους τους χώρους, ίσως με το καλύτερο μοίρασμα μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς.

- Ακόμη δεν έχει καταφέρει να απαντήσει πειστικά στις ερωτήσεις «γιατί ξανά; Δεν φτάνουν 13 χρόνια;»

- Ακόμη και αν περάσει στον δεύτερο γύρο, δύσκολα θα συσπειρώσει γύρω του ένα πλειοψηφικό ρεύμα.



Θανάσης Λιακόπουλος

- Ο νεώτερος όλων. Ο μόνος χωρίς ένα κόμμα πίσω του (Σύριζα – Νταντάμης), ο μόνος χωρίς μηχανισμό (του Δήμου ο Σάββας, βουλευτικό γραφείο ο Κώστας). Παρολα αυτά είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο μαζί τους. Όχι και άσχημα για υποψήφιο 4 μηνών.

- Τον ξέρουν 6 στους 10 και τον ψηφίζει το 16,5% (δηλαδή 16,5 / 60 περίπου). Αν καταφέρει να τον μάθουν 9 / 10 και να έχει την ίδια αναλογία, θα φτάσει το 25% και τη δεύτερη Κυριακή.

- Πρέπει να δυναμώσει στην περιφέρεια (αυτό δεν το λέει η δημοσκόπηση, σας το λέω εγώ που είμαι από μέσα), μιας και προς το παρόν έχει χιλιάδες ψηφοφόρους και όχι αρκετούς τοπικούς υποψηφίους.

- Στοιχηματίζει με ένα ψηφοδέλτιο μόνο με νέους υποψηφίους μέχρι τώρα, έχει μάλιστα ομάδα στήριξης για να βοηθήσει κάθε νέο υποψήφιο. Οι πιο έμπειροι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Αν η κοινωνία θέλει αλλαγή, θα κερδίσει. Αν θέλει το παλιό, δεν θα του βγει.

- Αν συμφωνήσουμε ότι στην περιφέρεια ο Θανάσης θέλει ακόμη αρκετή δουλειά, το να είναι σχεδόν στα ίσα με τον Σάββα και τον Γιώργο σημαίνει ότι είναι ξεκάθαρα πρώτος στην Κατερίνη. Έχει λοιπόν βάση του την πρωτεύουσα του Δήμου.

- Έχει πέρασμα σε όλους τους χώρους εκτός του Σύριζα, με βάση του την Κεντροδεξιά.

- Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν «αν ο Θανάσης περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι Δήμαρχος». Τώρα ίσως αρχίσουν να διαπιστώνουν ότι αυτό είναι πιθανότερο από ότι περίμεναν.

- Νομίζω ότι είναι στο χέρι του / χέρι μας να το πετύχουμε.



Γιώργος Νταντάμης

- Μετά από διάλειμμα 16 ετών, επέστρεψε στην τοπική αυτοδιοίκηση, με μία υποψηφιότητα που ίσως άργησε 4 ή 8 χρόνια.

- Στατιστικά έχει πολύ περιθώριο για να ανέβει, το μεγαλύτερο από όλους, μιας και τον ξέρουν μόνο 9 / 20 πολίτες. Από την άλλη, η επιλογή του να δεχθεί το χρίσμα του Σύριζα θα του κόψει αρκετό κόσμο και θα τον απομονώσει από ένα τμήμα του εκλογικού σώματος.

- Είναι ο μόνος που έχει να διαχειρισθεί εξωγενείς παράγοντες, όπως πχ τυχόν αναζωπύρωση του θέματος της Μακεδονίας λίγο πριν τις εκλογές. Από την άλλη, αν ο Σύριζα επανακάμψει δυναμικά, θα καρπωθεί και τα αντίστοιχα οφέλη.

- Ο Γιώργος λέει ότι παίρνει από όλους τους χώρους. Όμως, κάποιος που έχει πίσω του συντεταγμένο τον Σύριζα, κομμάτι της παλιάς Κεντροαριστεράς, δεξιούς κλπ, θα έπρεπε να έχει 25% και άνω. Αν έχει 16%, τότε μάλλον δεν τον ψηφίζουν πολλοί δεξιοί, ή πολλοί πρώην σύντροφοί του από το πάλαι πότε ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς δεν βγαίνει η άσκηση...

- (Σα να βλέπω κάποιους δικούς του να μου λένε «άρα η δημοσκόπηση είναι στημένη». Δεν καταλαβαίνουν ότι με 3 υποψηφίους πρώτης γραμμής από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και τη ΝΔ σε τροχιά εξουσίας, είναι αδύνατο να περιμένουν σοβαρή διείσδυση στον χώρο αυτόν. Θα το δείτε το βράδυ των εκλογών, όταν εκλέξει 0 – 1 δεξιούς συμβούλους. Εξαιρείται ο Στέργιος, αν όντως ολοκληρωθεί η μεταπήδηση που διατυμπανίζεται).

- Ο Γιώργος έχει επίσης ίσες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Είναι στο χέρι του να το πετύχει.



Γρηγόρης Ζάννας

- Ξέρουμε πολύ λίγα για την υποψηφιότητά του.

- Έχει ήδη 3,8% και είναι βέβαιο ότι θα πάει αρκετά πιο ψηλά.

- Συνδυάζει τόσο ένα όνομα με κύρος και ιστορία στην Κατερίνη, όσο και την σπάνια πράξη του γιου του να αφήσει σίγουρη έδρα για να μείνει σταθερός στα πιστεύω του.

- Αν όντως συγκροτήσει αξιόλογο ψηφοδέλτιο, όπως ακούγεται, τότε μπορεί ακόμη και να διπλασιάσει (προσωπική εκτίμηση).

- Φαίνεται να έχει κοινή δεξαμενή με τον Γιώργο Νταντάμη.

- Αν κατέβει τελικά, μπορεί και να είναι ο ρυθμιστής πολλών καταστάσεων. Οι δε σύμβουλοί του να αποτελέσουν το μήλον της έριδος σε ένα οριακό αποτέλεσμα.



Λαϊκή Συσπείρωση

- Κακώς δεν μετρήθηκε από τη δημοσκόπηση

- Πάντοτε έχει καλή παρουσία, με ένα ποσοστό μεταξύ 4,5 και 7%

- Θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο. Τόσο με το δικό του αποτέλεσμα ως συνδυασμός, όσο και με το που θα έχει δύναμη ( = θα χάσουν κάποιοι από τους άλλους).

- Τεράστια σημασία θα έχει η στάση των ψηφοφόρων του (και των εκλεγμένων συμβούλων) στον δεύτερο γύρο.





Αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με κάθε άλλη εκλογική μάχη που έχουμε ζήσει. Για κανέναν δεν είναι εύκολες. Και ο Κώστας και ο Σάββας και ο Θανάσης και ο Γιώργος μπορούν να βγουν από πρώτοι ως και τέταρτοι. Οι σύμβουλοι θα κρίνουν την τελική σειρά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !