9 Απριλίου 2018

Τ.Κ. Άνω Αγίου Ιωάννη: Αναβίωσαν οι «Αυγομαχίες» στη Γιορτή ΑγάπηςH καθιερωμένη πασχαλινή «Γιορτή της Αγάπης», πραγματοποιήθηκε σήμερα δεύτερη μέρα του Πάσχα στην Τοπική Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννη. Η εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε και φέτος το ενδιαφέρον των κατοίκων της Πιερίας αλλά και πολλών επισκεπτών διοργανώθηκε από τον Δήμο Κατερίνης και τον τοπικό ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΡΓΟΣ».

Στη διάρκεια της γιορτής αναβίωσαν οι «αυγομαχίες», έθιμο που έχει τις ρίζες του στον Πόντο, ενώ συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό. Στο διαγωνισμό των αυγομαχιών έλαβαν μέρος άτομα όλων των ηλικιών. Στους νικητές, απονεμήθηκαν έπαθλα, ενώ προσφορά εδεσμάτων έγινε σε όλους όσοι βρέθηκαν στην όμορφη εκδήλωση.

Κοντά σε συνδημότες και επισκέπτες βρέθηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος συνεχάρη τον σύλλογο για την αναβίωση του εθίμου, ενώ με την ευκαιρία απηύθυνε ευχές: «Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά. Εύχομαι από καρδιάς το Φως της Αναστάσεως να χαρίζει ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη σε όλους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Χρήστος Παυλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης, για τη διαχρονική υποστήριξη: «Το έθιμο των αυγομαχιών έχει την αφετηρία του στις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το έθιμο, το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα και στην περιοχή μας».Επιπλέον, χαιρετισμό στον επίλογο της εκδήλωσης απηύθυνε (ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη) και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος επισήμανε το σημαντικό λαογραφικό έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου, μεταξύ των οποίων και ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΡΓΟΣ».


Παρέστησαν επίσης στην εκδήλωση: η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι αντιδήμαρχοι Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, Λάζος Ντόντης, ο εκπρόσωπος τύπου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρυσόστομος Κυραϊλίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Ίτσιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Τ.Κ. Άνω Αγίου Ιωάννη, Χαράλαμπος Οφίδης, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !