14 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ε. Σκούφα στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών



Με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κατερίνης, την νομικό Σοφία Σαλαμπασίδου και την κοινωνική λειτουργό Χρυσούλα Μοσχολούρη, συναντήθηκε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μετά και από επικοινωνία με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Μακρίδου – Παρτσαλίδου. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η κα Σκούφα για τις δράσεις του Κέντρου και παράλληλα να εγκαινιαστεί μια συστηματική συνεργασία, σε μια από κοινού προσπάθεια, για ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών η οποία θα πρέπει να παρέχεται από την Πολιτεία μετά την συμβουλευτική υποστήριξη του Κέντρου.

➤ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στελεχώνεται επίσης από την ψυχολόγο Ιωάννα Ευαγγελοπούλου και την κοινωνιολόγο Χαρίκλεια Πιπεροπούλου και δέχεται ενήλικες γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση, ψυχολογική - συναισθηματική ή λεκτική βία, έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, φαινόμενα πορνείας / trafficking, σεξουαλική παρενόχληση ή πολλαπλές διακρίσεις όπως μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑμΕΑ, γυναίκες που αναζητούν εργασιακή στήριξη.

➤ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης κι εντάσσεται στο πανελλαδικό δίκτυο Κέντρων Συμβουλευτικής Στήριξης Γυναικών, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων. Έκτοτε έχει καταγραφεί ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός γυναικών, οι οποίες κάνουν χρήση των διαφόρων υπηρεσιών του Κέντρου, υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται δωρεάν και με κανόνες απόλυτης εχεμύθειας.

Όπως ανέφεραν τα επιστημονικά στελέχη, σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί, ο θύτης είχε πέσει θύμα βίας και ο ίδιος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών είναι ηλικίας από 40 έως 45 ετών, όλων των κοινωνικών τάξεων από όλη την Πιερία. Επιπλέον μέσω της 24ωρης πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής 15900, το Κέντρο έχει παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τηλεφωνικά, παρέχοντας την απαιτούμενη συμβουλευτική στήριξη και εκτός Πιερίας.

Επιπροσθέτως, το Συμβουλευτικό Κέντρο συνεργάζεται με φορείς, σχολεία και συλλόγους υλοποιώντας ενημερωτικές δράσεις, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση στο θέμα της βίας και της ισότητας των φύλων, καθώς και ενημέρωση για την λειτουργία του Κέντρου και την στήριξη που παρέχεται.

➤ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ



Όπως ανέφερε η κα Σκούφα είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια τέτοια δομή στην Πιερία, η οποία αποτελεί στήριγμα για τις γυναίκες που στην πρώτη και πιο δύσκολη φάση της ζωής τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την όποια μορφής βία υφίστανται. Επιπλέον ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας αλλά κυρίως ως γυναίκα και μητέρα, η βουλεύτρια Πιερίας συζήτησε εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να στηριχτούν μετέπειτα οι γυναίκες αυτές, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους έχοντας τα εφόδια που χρειάζονται. Η οικονομική κατάσταση είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο σημαντικός παράγοντας στις περιπτώσεις αυτές, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα καλείται να συντηρήσει και να μεγαλώσει και παιδιά. Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα Σκούφα ένας τρόπος οικονομικής στήριξης και πολύ περισσότερο εργασιακής ένταξης αυτών των γυναικών, θα μπορούσε να είναι η κατάρτιση στοχευμένων προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ και ενδεχομένως έξτρα μοριοδότησή τους σε κάποιους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !