18 Ιανουαρίου 2018

Δήμος Κατερίνης - εκστρατείες ECOMOBILITY & FREE MOBILITY



Οι εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κατερίνης (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κατερίνης, Νίκο Παπαζιώγα.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, συζητήθηκε η ταυτότητα των παραπάνω εκστρατειών, ενώ προγραμματίστηκαν οι προσεχείς ενέργειες και δράσεις, στις οποίες δύναται να σταθεί αρωγός ο Δήμος.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί μίλησαν με ενθουσιασμό για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ ο κος Παπαζιώγας εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, τους καλωσόρισε στο Δημαρχείο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστούμε που με την ενεργό συμμετοχή σας, συμβάλλετε να ευαισθητοποιηθεί η Τοπική Κοινωνία, σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα κτίρια, στο κέντρο των πόλεων και ταυτόχρονα, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας».

Όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες εκστρατείες προωθούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάπλαση των εφήβων και της τοπικής κοινωνίας, μέσα από το μήνυμα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται». Την συνδιοργάνωσή τους έχουν αναλάβει 10 Δήμοι της χώρας μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κατερίνης, ενώ εμπνευστής – διοργανωτής είναι το ECOCITY.

Πέρα από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κατερίνης, από την περιοχή του Δήμου Κατερίνης, κατά τη φετινή σχολική περίοδο λαμβάνουν μέρος, οι μαθητές της τρίτης τάξης του Γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ», τα οποία έχουν διανύσει πορεία 14 ετών συμμετοχής και τιμητικών διακρίσεων στην εκστρατεία.

Ήδη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας επισκέφθηκε το χώρο των Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ», όπου ομάδα μαθητών διατύπωσε ερωτήσεις και ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο, για το πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης, στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος Κατερίνης. Παράλληλα, η συζήτηση, βάσει της έρευνας της ομάδας ECOMOBILITY επικεντρώθηκε στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων, στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος απόρριψης και αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς και στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης από τα αυτοκίνητα.




Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Επίκεντρο των ενεργειών των εκστρατειών συνιστά, η κατανόηση από τους μαθητές των προβλημάτων που προκαλούν στη λειτουργία της πόλης, οι συνθήκες και οι συνήθειες μετακίνησης των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία, σε ό,τι αφορά την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης σε όλα τα κτίρια, στο κέντρο των πόλεων και ταυτόχρονα, φιλοδοξούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες εκστρατείες αναμένεται να επικοινωνήσουν τα μηνύματα των μαθητών στους πολίτες των 32 πόλεων της χώρας, σχολεία των οποίων λαμβάνουν μέρος στα συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό π.χ., ότι, το πρόγραμμα FREE MOBILITY αναδεικνύει το κορυφαίο κοινωνικό θέμα του εμποδισμού της ελεύθερης προσβασιμότητας στις πόλεις µας, γεγονός, που δυσχεραίνει σχεδόν το 50% του πληθυσμού µας.




Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ




O Δήμος Κατερίνης έχει αναλάβει την τοπική ευαισθητοποίηση, μέσω προβολής με κάθε θεμιτό μέσο (έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κ.α.) και διοργάνωσης εκδηλώσεων με προσανατολισμό την αλλαγή συμπεριφορών, αλλά και την αξιοποίηση των προτάσεων τις οποίες θα διατυπώσουν οι μαθητές, σχετικά με τα προβλήματα μετακίνησης. Αποκορύφωμα θα αποτελέσει η εκδήλωση, η οποία θα γίνει για τις παρουσιάσεις των εργασιών των ομάδων μαθητών της περιοχής μας, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Πολιτών. Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές θα απονεμηθούν έπαινοι από τους συνδιοργανωτές, ενώ οι εκστρατείες θα ολοκληρωθούν, µε την Τελετή Απονομής των Βραβείων, τον Απρίλιο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !