28 Νοεμβρίου 2017

Πέντε εκατομμύρια ευρώ για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία



Πέντε εκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, για την προμήθεια εξοπλισμού για τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής, με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δυνητικοί δικαιούχοι της νέας πρόσκλησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης (ΥΠΕ), η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», αρμόδιοι φορείς και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 για τον τομέα της Υγείας διαθέτουμε 16 εκ. ευρώ. Τα 9,3 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί για την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου στο νοσοκομείο της Βέροιας, τα 6 εκ. ευρώ διατίθενται για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και το 1 εκ. ευρώ για την προμήθεια ασθενοφόρων για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτά τα σημαντικά έργα προστίθεται και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, με σύγχρονα μέσα, για τον οποίο η Περιφέρεια διαθέτει επιπλέον 5 εκ. ευρώ. Έχουμε βάλει στις πρώτες προτεραιότητές μας την ενίσχυση του τομέα της Υγείας σε όλα τα επίπεδα και το αποδεικνύουμε όχι μόνο μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που διαθέτουμε, αλλά και με σειρά άλλων δράσεων, όπως το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι ενημερώσεις των μαθητών για ζητήματα δημόσιας υγείας και οι προσπάθειες που κάνουμε για να ενισχύσουμε την πρόληψη. Στόχος της νέας πρόσκλησης είναι η βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών υγείας, αλλά και των κοινωνικών υποδομών στις αστικές και μειονεκτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σ’ αυτές των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Εξοπλίζουμε με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα, με σύγχρονα μηχανήματα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ώστε να παρέχουν τις βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες που εμπιστεύονται το σύστημα δημόσιας υγείας, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Περιμένουμε από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες ΥΠΕ, που έχουν την ευθύνη υποβολής των προτάσεων, να τις καταθέσουν ολοκληρωμένες, προκειμένου να μπορέσουμε το ταχύτερο να τις εντάξουμε και να τις χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η νέα πρόσκληση προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας στην Κεντρική Μακεδονία και χρηματοδοτεί ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών υγείας. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν προς χρηματοδότηση θα πρέπει να προσκομίσουν την έγκριση σκοπιμότητας του Υπουργείου Υγείας. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης αφορά εξ ημισείας τις δομές υγείας που εποπτεύονται από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

Η πρόσκληση αφορά στην προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και την ευθύνη για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για χρηματοδότηση είναι του Υπουργείου Υγείας και των δυο ΥΠΕ, στα όρια αρμοδιότητας των οποίων ανήκουν νοσηλευτικά ιδρύματα και κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.



Οι επενδύσεις στις υποδομές υγείας και τις κοινωνικές υποδομές συμβάλλουν στην εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες όσον αφορά στην κατάσταση στον τομέα της υγείας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη μέσω βελτίωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικού, πολιτιστικού χαρακτήρα και υπηρεσίες αναψυχής, αλλά και τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα της κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !