23 Οκτωβρίου 2017

Η Λιτοχωρίτισσα που κέρδισε υποτροφία από την L'Oreal-Unesco

Η λαμπρή πορεία της Φανής Κουκουλή στην επιστήμη ξεκίνησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Φαρμακευτικής.
Από μικρή την κέρδισε η έρευνα και η υποτροφία L'Oreal-Unesco ύψους 20.000 ευρώ που κέρδισε (επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 υποψήφιες) θα την βοηθήσει να συνεχίσει την πορεία της.«Είναι μια μεγάλη ανταμοιβή των κόπων, είναι μεγάλη ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή που έχουμε επιλέξει, της έρευνας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμού «Πρακτορείο 104,9 FM», η κ. Κουκουλή, η οποία δήλωσε, φυσικά, πολύ χαρούμενη για την τιμή που της έγινε.


Οι υποτροφίες L'Oreal-Unesco «Για τις γυναίκες στην επιστήμη» απονέμονται από το Ίδρυμα L'Oreal σε συνεργασία με τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και τη Γαλλική Επιτροπή Unesco σε 30 νεαρούς επιστήμονες (δέκα διδακτορικούς και 20 μεταδιδακτορικούς ερευνητές), που διεξάγουν έρευνα αιχμής στο πεδίο τους στη Γαλλία.


Η Φανή Κουκουλή κατάγεται από το Λιτόχωρο Πιερίας, σπούδασε Φαρμακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές.
Πρώτο βραβείο στις βιοατρικές επιστήμες


Το 2012 ήταν μία από τα 9 άτομα που επελέγησαν μεταξύ 300 υποψηφίων διδακτόρων για το Διεθνές Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι. Εκεί ολοκλήρωσε το διδακτορικό της και μελέτησε το ρόλο των νικοτινικών υποδοχέων, δηλαδή πως η νικοτίνη, η κύρια ουσία του τσιγάρου, συνδέεται σε νευρολογικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.


Τον Ιούνιο της απενεμήθη το πρώτο βραβείο στις βιοατρικές επιστήμες στο υπουργείο Υγείας στη Γαλλία. Σε ότι αφορά το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ που συνοδεύουν την υποτροφία της, η κ. Κουκουλή δήλωσε ότι «είναι μια σημαντική βοήθεια» και πρόσθεσε ότι το ποσό «ήρθε τη στιγμή που θα με ενθαρρύνει για να συνεχίσω σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, γιατί αυτά τα χρήματα ουσιαστικά είναι μια υποτροφία την οποία θα την χρησιμοποιήσουμε πάλι για την έρευνα μας, για ταξίδια, για να παρουσιάσουμε σε συνέδρια στο εξωτερικό, οπότε θα βοηθήσει να πάμε ένα βήμα παραπέρα σε ερευνητικό επίπεδο».


Όπως είπε, το έναυσμα για να ασχοληθεί με τις νευρολογικές ασθένειες, ίσως της το έδωσε μια εκδρομή που έκανε στο γυμνάσιο σε μια ψυχιατρική κλινική για να τραγουδήσει με τη χορωδία του σχολείου της. Εκεί, είδε ανθρώπου που παρά την ασθένεια τους είχαν δημιουργική διάθεση, ζωγράφιζαν ή έκαναν κατασκευές από πέτρα και ξύλο.


Ως φοιτήτρια βρέθηκε στο φυσικό της περιβάλλον στα εργαστήρια και αγάπησε πολύ την έρευνα «και τη διαδικασία να θέτεις ένα ερώτημα και να προσπαθείς βήμα-βήμα να δόσεις κάποια απάντηση». Η Ελλάδα μας έχει δώσει πάρα πολλά εφόδια Σε ότι αφορά τους Έλληνες επιστήμονες που διακρίνονται στο εξωτερικό, η κ. Κουκουλή, η οποία ζει στη Γαλλία πέντε χρόνια, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα μας έχει δώσει πάρα πολλά εφόδια, το βλέπω και σε συναδέλφους Έλληνες, οι Έλληνες πάντα ξεχωρίζουμε στο εξωτερικό. Έχουμε γνώσεις έχουμε πτυχία, μαθαίνουμε ξένες γλώσσες».


Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει οικονομική άνεση για να ακολουθήσει ο νέος ερευνητής το όνειρο του και για αυτό πολλοί επιστήμονες ψάχνουν την τύχη τους σε εργαστήρια του εξωτερικού.


Όνειρο της είναι να ισορροπήσει σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, ενώ στα νέα παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα συμβουλεύει «να μην σταματήσουν ποτέ να ελπίζουν και να προσπαθούν πάντα».


Υποτροφία L' Oreal-Unesco κέρδισε μια ακόμη Ελληνίδα, η διδακτορική ερευνήτρια Άννα-Μαρία Παππά του Εργαστηρίου Βιοηλεκτρονικής της Σχολής Ecole des Mines de Saint Etienne, η οποία επίσης είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ της Βρετανίας. Η έρευνά της εστιάζεται στην ανίχνευση μεταβολικών ουσιών στο κύτταρο με τη χρήση οργανικών ηλεκτρονικών συσκευών.


lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !