4 Μαρτίου 2021

Νέος μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Ελασσόνα -Αισθητός σε όλη την Πιερία




Νέος μετασεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης (04/03) και προκλήθηκε πανικός στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πώς προκάλεσε ακόμα περισσότερες ζημιές σε σπίτια και οικήματα. Μετά από αυτές που συνέβησαν από τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς. Μη κατοικήσιμα πάνω από 200 σπίτια σε Ελασσόνα και Τύρναβο…

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρχικά το Ευρομεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για 6 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα, που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τη μεγάλη του ένταση, σκόρπισε πανικό στους κατοίκους, από τους οποίους πολλοί έχασαν τα σπίτια τους μετά το σεισμό 6 Ρίχτερ της Τετάρτης (03/03), ενώ είχαν ακολουθήσει και άλλοι μετασεισμοί. Ο νέος μετασεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο «ΣΚΑΪ», υπάρχουν ήδη ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ όπως μεταδόθηκε ζωντανά στον «αέρα» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, έχει ξεσπάσει και μια φωτιά σε ένα άλλο σπίτι.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως είναι λογικό, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, αδυνατώντας να πιστέψουν το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου μια μέρα μετά τον μεγάλο σεισμό.

Μη κατοικήσιμα πάνω από 2 στα 3 σπίτια σε Ελασσόνα και Τύρναβο

Εν τω μεταξύ, μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ο κύριος σεισμός που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, όπως καταδεικνύουν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου.

Από τα 294 κτήρια, στα οποία διενεργήθηκαν ήδη αυτοψίες, τα 205 έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και τα 89 κατοικήσιμα.
Δαμασίου με 55 κτίρια να χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα.
Μεσοχωρίου όπου 42 κτίρια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.
Ζάρκου: 25 κτίρια μη κατοικήσιμα.
Γραζάνου: 20 κτίρια μη κατοικήσιμα.
Μάνδρας: 19 κτίρια μη κατοικήσιμα.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (04/03) κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε να κατασκευάσει το νέο Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου ύστερα από επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που κατασκευάζει τον Ε65) ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης: «Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς το κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού, Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε χθες στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

Σήμερα κλιμάκιο 42 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας.




https://www.altsantiri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !