16 Νοεμβρίου 2018

Η αγωνιζόμενη Κατερίνη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για την αντίσταση στο ναζισμόΣήμερα συμπληρώνονται 75 χρόνια.

Στις 15-11-1943 οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στην Κατερίνη εκτέλεσαν 20 ή 22 πατριώτες στο αεροδρόμιο Κατερίνης (Ανδρομάχη) ως αντίποινα για την εκτέλεση του συνεργάτη των γερμανών μεγαλο-μαυραγορίτη- εθνικιστή Μανιάτη από ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ.

Οι εκτελεσμένοι ήσαν :

Γιαννακογιώργος Ανδρέας (δάσκαλος, διευθυντής στο 5ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης), Σκλιοπίδης Δημήτριος, Παπαλεξάντρου Γεώργιος, Ερμείδης Νικόλαος, Ερμείδης Γεώργιος, Παρλίτσης Δημήτριος, Σιδηρόπουλος Πολύδωρος, Τσατούρας Γεώργιος, Μαρινόπουλος, Θεοδωρίδης Νικόλαος, Σιαφας Βασίλειος , Καπώνης Δημήτριος (από την Περίσταση) , Αρσενιάδης Αναστάσιος, (από την Περίσταση), Χαντόγλου Κώστας, Κοκαλας Αναστάσιος, Παναγιωτίδης Τριαντάφυλλος, Θεολόγος Ευάγγελος, Τσομπανίδης Σπύρος

Στις 26-11-1943 εκτελέστηκαν στον ίδιο τόπο 5 πατριώτες. Οι εκτελεσμένοι ήσαν :

Ηλιάδης Ιωάννης ή Γεώργιος, Τσατούρας Δημήτριος, Τοπαλίδης Χρήστος, Σειτανιδης Θεόδωρος, Τσαμπέρας Αθανάσιος .

Μια μέρα μετά , 27-11-1943, εκτελέστηκαν 3 κάτοικοι της Πιερίας που ήσαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη, Παπάς Γεώργιος από τη Μηλιά, Ξάνθος Κώστας και Κούλας Νικόλαος.

Οι πιο πάνω εκτελέσεις υλοποιούνταν με βάση τις πιο κάτω διαταγές:

«Ο εχθρός στον σημαντικό αγώνα χρησιμοποιεί φανατικούς κομμουνιστικά εκπαιδευμένους μαχητές… Αν ο αγώνας αυτός κατά των συμμοριών τόσο στην Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια δεν διεξαχθεί με τα πιο ωμά μέσα, τότε σε σύντομο διάστημα δεν θα επαρκούν πια οι διαθέσιμες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανούκλα… Για αυτό ο στρατός εχει το δικαίωμα και την υποχρέωση σε αυτόν τον αγώνα να χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμό επίσης και κατά γυναικών και παιδιών κάθε μέσο αρκεί μόνο αυτό να οδηγεί σε επιτυχία...» (Διαταγή του Χίτλερ 16 Δεκέμβρη 1942)

«Ο αντιστράτηγος Λερ (αναπληρωτή στρατιωτικού διοικητή νοτιοανατολικής Ευρώπης) δίνει ακριβείς οδηγίες για τις εκτελέσεις και τις καταστροφές των χωριών.

Ο Φύρερ διέταξε ενιαία αντίμετρα κατά του Κομμουνιστικού κινδύνου στη νότια Ανατολή …Αν δεν μπορούν να βρεθούν τέτοιοι συνένοχοι τότε πρέπει να συλλαμβάνονται πρόσωπα που χωρίς να έχουν σύνδεση με τη συγκεκριμένη πράξη ωστόσο πρέπει να θεωρηθούν συνυπεύθυνοι. Συνυπεύθυνοι είναι κατά πρώτο λόγο τέτοια πρόσωπα που ασπάζονται τον κομμουνισμό (22-12- 1943)».

Μ. Ζεκεντορφ «Η Ελλάδα κατω από τον Αγκυλωτό σταυρό)» , σελ 157,217.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω εκτελέσεις έγιναν με τη συνεργασία των ελλήνων ναζιστών (εθνικιστών-δωσίλογων) με τους γερμανούς κατακτητές.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Κατερίνης) θα αγωνιστεί ώστε να μην ξεχαστεί η θυσία των ελλήνων πατριωτών και θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να τιμηθεί η μνήμη τους.ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Κατερίνης)Υ.Γ. Παρακαλούνται όσοι συγγενείς των εκτελεσμένων έχουν φωτογραφίες των εκτελεσμένων να έρθουν σε επικοινωνία με τον Ν. Σαλπιστή τηλ. 23510 29332-6947137071 ή με τον Γ. Γρηγοριάδη 23510 27852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !