9 Μαΐου 2018

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων στο Γ.Ν. Κατερίνης




                          

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Γ.Ν. Κατερίνης το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μεταμοσχεύσεων και Δωρεάς Οργάνων (ETPOD) σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος.

Το σεμινάριο, που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων,  παρακολούθησαν συνολικά 30 άτομα – ιατροί, νοσηλευτές και ο Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για όλη τη διαδικασία της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, από τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, την αναγνώριση και την κλινική υποστήριξη του δυνητικού δότη έως τον τρόπο ενημέρωσης της οικογένειάς του και την κατανομή των οργάνων. Συζητήθηκαν απορίες και προβληματισμοί, επισημάνθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες, καταρρίφθηκαν μύθοι. Οι συμμετέχοντες, άλλοτε ως επαγγελματίες υγείας και  άλλοτε ως δυνητικοί δότες ή ως συγγενείς ενός εγκεφαλικά νεκρού, εξέφρασαν συγκινημένοι τις ανησυχίες αλλά και τις επιθυμίες τους.
Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι «η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξουμε υπό συνθήκες που να μπορούμε να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.»
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε αφήνοντας στους συμμετέχοντες, ομολογουμένως, μια αίσθηση ηρεμίας και δύναμης, επίγνωσης.
Το μήνυμα-απλό: «Ενημερώσου κι ενημέρωσε».
Ενημερωθείτε υπεύθυνα και ενημερώστε την οικογένειά σας για τη θετική(ή αρνητική)  σας στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !