26 Απριλίου 2018

Δρομολογείται η δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά



Στην τελική ευθεία οδεύουν οι εργασίες για την προσωρινή - μεταβατική μετεγκατάσταση των 300 περίπου Ρομά της Κατερίνης, οι οποίοι θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι και σήμερα διαβιούν σε καταυλισμό με πρόχειρα καταλύματα – παραπήγματα.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταφορά των Ρομά, σε χώρο αρχικά πλησίον του καταυλισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ήδη τις απαραίτητες εργασίες, τις οποίες συντονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος δρομολογούν συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κατερίνης, τα οποία επικεντρώνουν τις παρεμβάσεις τους στη διαμόρφωση του χώρου, στη μεταφορά αμμοχάλικων και στη δημιουργία των κατάλληλων εν γένει υποδομών.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Κατερίνης εξασφάλισε μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 52 οικίσκους για προσωρινή εγκατάσταση των Ρομά, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία δεκαετία έως την οριστική μετεγκατάσταση – ενσωμάτωσή τους, στον κύριο αστικό ιστό της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, το αργότερο σε ένα χρόνο θα έχουν διαμορφωθεί όλες οι απαιτούμενες υποδομές και εγκαταστάσεις των οργανωμένων οικιστικών πλαισίων με την ταυτόχρονη παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών, στο χώρο του υπάρχοντος καταυλισμού.

«Στην κατεύθυνση της διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης και της κοινωνικής ένταξης του συνόλου των ωφελουμένων ζητήσαμε τη στεγαστική υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά και κατόπιν και της επικοινωνίας μας με την αρμόδια υπουργό και την ειδική γραμματέα εξασφαλίσαμε προτεραιότητα για την Κατερίνη» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα σχετικά, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, ο Δήμαρχος «από την εξέλιξη αυτή, θα προκύψουν και τέσσερις θέσεις εργασίας για άτομα, τα οποία θα διευθύνουν το πρόγραμμα, ενώ θα προσληφθούν εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων και από τους ίδιους τους Ρομά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στον Δήμο Κατερίνης από το 2008 λειτουργεί ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας και συνοχής, το Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, το οποίο μετεξελίχθηκε σε «Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης με παράρτημα Ρομά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !