14 Σεπτεμβρίου 2017

Θεραπεία καρκίνου - Εγκρίθηκε το πολλά υποσχόμενο «ζωντανό φάρμακο» Kymriah



Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία που χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα των ίδιων των ασθενών. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Φαρμάκων και Τροφίμων που ενέκρινε την τεχνική CAR-T της φαρμακευτικής Novartis, χαρακτήρισε την απόφασή της «ιστορική στιγμή» που σηματοδοτεί την είσοδο της ιατρικής σε έναν νέο ορίζοντα.
Η τεχνική αφορά για την ώρα μόνο τους πάσχοντες από λεμφοβλαστική λευχαιμία αλλά η ιατρική κοινότητα εκτιμά πως σύντομα παρόμοιες προσεγγίσεις θα εφαρμόζονται και για διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Πρόκειται για καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών - την πιο κοινή μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας – ο οποίος πλήττει περίπου 3.100 ασθενείς κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σε ηλικία νεότερη των 20 χρόνων. Η ιατρική κοινότητα όμως εκτιμά πως σύντομα παρόμοιες προσεγγίσεις θα εφαρμόζονται και για διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Το πρώτο παιδί που υποβλήθηκε στη θεραπεία ήταν η Έμιλι Γουάιτχεντ, η οποία ήταν έξι χρονών και λίγο έλειψε να πεθάνει από λευχαιμία το 2012, οπότε και της χορηγήθηκε η θεραπεία. Σήμερα σε ηλικία δώδεκα ετών δεν έχει λευχαιμία για περισσότερο από πέντε χρόνια.

«Το Kymriah είναι η πρώτη στο είδος της προσέγγιση θεραπείας που καλύπτει μια σημαντική ανεκπλήρωτη ανάγκη για παιδιά και νέους ενήλικες με αυτή τη σοβαρή ασθένεια», δήλωσε ο Peter Marks, MD, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης & Έρευνας Βιολογικών Φαρμάκων του FDA (CBER). Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κλινικές δοκιμές, η θεραπεία με Kymriah έδειξε πολλά υποσχόμενη υποχώρηση και επιβίωση από τη νόσο. Αντίθετα με τις συμβατικές θεραπείες κατά του καρκίνου (χειρουργική αφαίρεση των όγκων, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες), η προσέγγιση του «ζωντανού φαρμάκου» είναι προσαρμοσμένη στον οργανισμό του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Προκειμένου το Kymriah να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, αφαιρούνται λευκά αιμοσφαίρια από την κυκλοφορία του ασθενούς, καταψύχονται και αποστέλλονται στη Novartis στο Μόρις Πλέινς του Νιου Τζέρσεϊ για γενετική μετατροπή και πολλαπλασιασμό. Στη συνέχεια καταψύχονται και πάλι και στέλνονται στο ιατρικό κέντρο προκειμένου να εγχυθούν στον ασθενή. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί 22 ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αρνητικά σημεία. Καθώς το Kymriah έχει κάποιες φονικές παρενέργειες, όπως είναι η υπόταση, ο FDA απαιτεί να χορηγείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και τα νοσοκομεία να διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους τα απαραίτητα φάρμακα για να καταστείλουν τις επικίνδυνες παρενέργειες. Επιπλέον, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη αρχικά μόνο σε 32 νοσοκομεία και κλινικές των ΗΠΑ, οι γιατροί των οποίων έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για τη χορήγηση της θεραπείας.

To Kymriah, το οποίο θα χορηγείται στους ασθενείς σε μία μεμονωμένη δόση και θα πρέπει να παρασκευαστεί ειδικά για αυτούς, κοστίζει 475 χιλιάδες δολάρια. Η Novartis ανακοίνωσε ότι, αν ο ασθενής δεν ανταποκριθεί στη θεραπεία στον πρώτο μήνα από την έναρξή της, δεν θα πρέπει να πληρώσει τίποτα. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τους ασθενείς που δεν διαθέτουν ασφάλεια ή έχουν ελλειπή ασφάλιση.

Ωστόσο, Αμερικανικοί Σύλλογοι Ασθενών επέκριναν το υψηλό κόστος της θεραπείας. «Ενώ η απόφαση της Novartis - να ορίσει την τιμή των 475.000 δολαρίων ανά θεραπεία - μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους συντηρητική, εμείς πιστεύουμε ότι είναι υπερβολική», λέει ο David Mitchell, Ιδρυτής και Πρόεδρος της οργάνωσης “Ασθενείς για προσιτά φάρμακα”: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν δαπανήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στην ανακάλυψη της CAR-Τ θεραπείας», συμπλήρωσε.




Κατσαβού Ευγενία

Νοσηλεύτρια Τ.Ε.



katsavoue@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !