24 Ιανουαρίου 2019

Εδώ έτρωγαν τα πιο νόστιμα λουκούμια οι Βεροιώτες

Μπορεί η Βέροια να φημίζεται για το ρεβανί, το προφιτερόλ και την πουτίγκα της, αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες, οι κάτοικοι της πόλης είχαν μια και μοναδική αδυναμία. Είτε το πρωί, δίπλα στον Ελληνικό καφέ, είτε αργά το μεσημέρι μετά το φαγητό, είτε ακόμα και το απόγευμα μαζί με το
τσάι τους. Ο λόγος για το λουκούμι, ένα γλυκό το οποίο σερβίρεται σε μικρά κυβικού σχήματος κομμάτια, και συχνά περιέχει αμύγδαλο, ενώ διατίθεται σε διάφορες γεύσεις οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες είναι το τριαντάφυλλο (κόκκινο λουκούμι), το περγαμόντο (πράσινο λουκούμι) και η μαστίχα (κίτρινο λουκούμι). Τις δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980 ένα μαγαζί στο κέντρο της Βέροιας είχε κυριαρχήσει στις επιλογές του κόσμου.
Το Κατάστημα «Γενικόν Εμπόριον» των υιών Γαβριήλ Παπαδοπούλου θεωρούνταν ο βασιλιάς του γλυκού και βρισκόταν στην οδό Κεντρικής. Λουκούμια, γλυφιτζούρια, καραμέλες μαντζούνια, γεμιστές και της πεθεράς, φλόκα με την αγελάδα, ραντεβουδάκια πράσινα και ρόζ, σοκολατάκια μαργαρίτες , σοκολάτες «ΙΟΝ» του δίδραχμου και του τάληρου, γκοφρέτες μέλο του δίδραχμου με εικόνες για συλλογή (Εθνικές ενδυμασίες, σημαίες κρατών,ήρωες του Ντίσνεϋ κ.α.) και κόλλημα σε ειδικά άλμπουμ, με στόχο την δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρου και άλλα δώρα. Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και αναδημοσιεύθηκε στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» στο facebook. Πραγματικά, αξέχαστες εποχές από μια πόλη που έχει μεγάλη παράδοση στα γλυκά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !