6 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσκληση στα Εγκαίνια της Πινακοθήκης Λιτοχώρου



Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου με τη μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη (1909-1992) θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 π.μ.

Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, παρά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Anne.




Το Λιτόχωρο αποτελούσε τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Κωνσταντινίδη (παλαιότερα Καρακώστα -όνομα με το οποίο έχει υπογράψει κάποιους από τους πίνακές του). Ενδεικτικό της αγάπης τους προς τον τόπο είναι ότι η σύζυγός του αποφάσισε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Όλυμπο.




Η συλλογή έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη παραχωρήθηκε στον Δήμο Δίου-Ολύμπου από την κυρία Islay Grimes, αδελφή της συζύγου του καλλιτέχνη Anne Fairholme-Κωνσταντινίδη.




Η πρώτη έκθεση των έργων στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε το 2012 επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπαθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια Δημοτικών Συμβούλων και Χορηγών, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την μεταφορά των πινάκων από τη Γαλλία. Η συλλογή μεταστεγάστηκε στο δημαρχιακό κτίριο το 2017, και σε χώρο που διαμορφώθηκε καταλλήλως επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Δημόπουλου και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ελένης Βλαχοπούλου-Γιάννακα και αποτελεί πλέον τη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου.




Στην έκθεση παρουσιάζεται μία επιλογή έργων του καλλιτέχνη.




Επιμέλεια έκθεσης: Σαπφώ Α. Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, Ηρακλής Γκουντάρας, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος




Επικοινωνία: 694 489 2076




Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !