21 Σεπτεμβρίου 2017

Κορτιζόλη : Μία ορμόνη που όταν αγχωνόμαστε, μας παχαίνει!



Η κορτιζόλη είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται το στρες. Όταν βιώνουμε άγχος, η φυσική αντίδραση του σώματος είναι να απελευθερώσει από τα επινεφρίδια κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Τα τελευταία χρόνια η ορμόνη αυτή έχει αποκτήσει πολύ κακή φήμη γιατί αλλάζει με αρνητικό τρόπο τις μεταβολικές διαδικασίες. Ο εχθρός είναι πολύ πιο ύπουλος απ’ ό,τι θα υπολόγιζε κανείς. Σε αντίθεση με τη χοληστερίνη, το άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τους ακροβολιστές, ελεύθερους σκοπευτές: βρίσκεται παντού και πουθενά!

Έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. Οι τελευταίες ιατρικές έρευνες καταλήγουν πως η κορτιζόλη ευθύνεται -τελικά-για τις περισσότερες απειλές κατά της ηρεμίας μας συμπεριλαμβανομένων : • της βουλιμίας • της απώλειας μυϊκού όγκου • διαβήτη • απώλειας μνήμης • κατάθλιψης και • καρκίνου του προστάτη. Μακροχρόνια, η κορτιζόλη μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Μπορεί η κορτιζόλη να αναφέρεται ως η “μητέρα όλων των δεινών” αλλά στην πραγματικότητα έχει αγαθό σκοπό. Αν πραγματικά ήταν τόσο κακή, γιατί να την παράγει το σώμα; Η κορτιζόλη παράγεται κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις για να μας δώσει την δυνατότητα να τις υπερβούμε. Ο σκοπός της είναι να δώσει ενέργεια στο σώμα μόλις υπάρξει κίνδυνος εν όψει, τον οποίον πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο βασικός τρόπος που δίνει ενέργεια είναι με το να ανεβάζει το “ζάχαρο” του αίματος προκαλώντας διάσπαση στο γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας.

Ο μηχανισμός της κορτιζόλης καλώς υπάρχει διότι πρόκειται για μηχανισμό επιβίωσης. Όποιος βλέπει κίνδυνο μπροστά του και βρίσκεται σε κατάσταση “νιρβάνα” δεν έχει μεγάλο προσδόκιμο ζωής ούτε στην άγρια φύση αλλά ούτε στο σημερινό πολιτισμό. Αν το σώμα δεν μπορούσε να παράγει κορτιζόλη θα “σερνόμασταν” λόγω έλλειψης ενέργειας και αυτό ακριβώς συμβαίνει σε μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Άντισον.





Τα συμπτώματα

Λαχταράτε συνεχώς γλυκές τροφές, νιώθετε κουρασμένοι και δύσθυμοι ακόμα κι αν έχετε μόλις ξυπνήσει. Πιο χαρακτηριστική όμως είναι η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε έρευνά τους παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με την περίμετρο γοφών παρήγαν λιγότερη κορτιζόλη κάτω από συνθήκες στρες σε σχέση με τις γυναίκες με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

Αντιμετώπιση


Η γυμναστική όχι μόνο σας βοηθάει να εκτονωθείτε, αλλά κινητοποιεί και αντιρροπιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού που εξουδετερώνουν τις ορμονικές και μεταβολικές επιδράσεις του στρες. Καλό είναι, μάλιστα, να εναλλάσσετε μια συνεδρία έντονου αεροβικού προγράμματος με 1-2 συνεδρίες πιο χαλαρής άσκησης (π.χ. γιόγκα), που φαίνεται να ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης αυτής.


Καταναλώνετε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, ακτινίδιο), καθώς η πρόσληψή της φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης. Έρευνα έδειξε ότι οι μαραθωνοδρόμοι που λάμβαναν 1.500 mg βιταμίνης C την ημέρα μείωσαν μέσα σε μία εβδομάδα σημαντικά την ποσότητα κορτιζόλης που έκκρινε ο οργανισμός τους.


Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε, το να πίνετε διπλούς espresso όταν σας περιμένει μια απαιτητική ημέρα δεν βοηθάει. Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, αν είστε πιεσμένοι, η καφεΐνη μπορεί να εκτοξεύσει μέχρι και 25% τα επίπεδα της κορτιζόλης και να τα κρατήσει υψηλά μέχρι και για 3 ώρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι το τσάι, αν και περιέχει καφεΐνη, έχει αντίθετη επίδραση από τον καφέ ίσως γιατί είναι το ποτό της ηρεμίας και τη χαλάρωσης. Μπορεί να ρίξει τη κορτιζόλη ακόμα και 45% όπως έδειξε μια μελέτη από το University College London. Είναι άγνωστο αν στις πολυφαινόλες του τσαγιού οφείλεται αυτή η επίδραση. Με βάση μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009, το ροδιόλα, ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό βότανο που διατίθεται στην αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής, ρίχνει σημαντικά την κορτιζόλη.

Έξτρα συμβουλή! Βρείτε χρόνο, και με την κατάλληλη καλή παρέα, απολαύστε 1-2 ουζάκια, ψητό χταποδάκι…Είναι αντι-στρεσογόνο…!





Κατσαβού Ευγενία

Νοσηλεύτρια Τ.Ε.

katsavoue@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !