13 Δεκεμβρίου 2016

Άνοιξε για το κοινό ο Πύργος Ρολογιού των Γιαννιτσών



Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 τα εγκαίνια της εικαστικής παρουσίασης του κ. Δημήτρη Μπάκα με τίτλο «Ήχος και Μνήμη Site Specific Art για τον Πύργο Ρολογιού των Γιαννιτσών». Η επίσκεψη στο εσωτερικό του μνημείου και η άνοδος από το ισόγειο στους πέντε ορόφους έχουν μετατραπεί σε ένα ηχητικό περίπατο που υπενθυμίζει στη συλλογική μνήμη την καμπάνα που κάποτε ηχούσε στην πόλη. Η καλλιτεχνική πρόταση του κ. Δημήτρη Μπάκα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας με το Δήμο Πέλλας ενταγμένης στη στρατηγική αποκατάστασης και επανάχρησης των μνημείων της πόλης.

Κατά το χαιρετισμό της η κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας αναφέρθηκε κυρίως στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και την ιστορία του Πύργου από το έτος ανέγερσης 1753-4 μέχρι την πρόσφατη αποκατάσταση του. Στη συνέχεια ο κ. Γρηγόρης Στάμκος, δήμαρχος Πέλλας μίλησε για τη μνήμη, τη λήθη και τη μυθοπλασία γύρω από τον Πύργο συνδέοντας τες με τους στόχους της συγκεκριμένης εικαστικής πρότασης. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Θεόδωρου Αντωνίου, συνθέτη, μαέστρου και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. Ο σημαντικός αυτός άνθρωπος της τέχνης, που έχει αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε διεθνές επίπεδο με σπουδαιότατες διακρίσεις, παραβρέθηκε στην εκδήλωση ως τιμή και ενθάρρυνση στο παλιό μαθητή του, Δημήτρη Μπάκα υπενθυμίζοντας σε όλους την ουσία του δασκάλου. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανάλυση του έργου από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και την περιήγηση του κοινού στο εσωτερικό του μνημείου.



Τις δύο επόμενες ημέρες των εγκαινίων διαπιστώθηκε έντονη επισκεψιμότητα στον Πύργο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η επίσκεψη των νέων ανθρώπων και γονιών με παιδιά που ελπίζουμε να εγκαινιάσουν μια νέα αντίληψη ενεργητικής αναζήτησης της ιστορίας της πόλης. Ο Πύργος Ρολογιού των Γιαννιτσών θα είναι ανοιχτός κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 9:30 π.μ. ως τις 4:30 μ.μ.. Η επίσκεψη στον Πύργο μπορεί να συνδυαστεί με αυτή στο Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός όπου φιλοξενείται η έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας. Ιστορίες προσφυγικών οικογενειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !