9 Σεπτεμβρίου 2016

Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής στην Παραλία Κατερίνης


 H Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος διοργανώνει συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής με την Πολυφωνική Χορωδία του Πατριαρχικού Ναού  Βελιγραδίου, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, και ώρα 9μ.μ. στον Ιερό της Αγίας Φωτεινής στην Παραλία Κατερίνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
          Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ύμνους καθώς και μοτέτα από την εποχή της αναγέννησης έως σήμερα. Η συναυλία θα αποτελέσει συνάντηση του ιεροψαλτικού ύφους, τόσο του βυζαντινού όσο και του πολυφωνικού.
          Η Πολυφωνική Χορωδία του Πατριαρχικού Ναού  Βελιγραδίου είναι το παλαιότερο χορωδιακόσύνολο στην Σερβία. Από έναν σύλλογο ψαλτών που το 1853 ίδρυσε μία ομάδα πολιτών, η χορωδία εξελίχθηκε σε  εθνικό θεσμόπου διαφυλάσσει και συνεχίζει την παράδοση που οικοδόμησε κατά τη μακρά περίοδο της ύπαρξής της, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. 
          Η ιστορία της, είναι ταυτόχρονα και η ιστορία της εθνικής και πολιτιστικής οικοδόμησης της Σερβίας, όπως και η πνευματική και καλλιτεχνική πηγή της σερβικής σύγχρονης μουσικής.
          Με αφορμή την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διοργανώνουμε την συναυλία στο πλαίσιο των πολιτιστικών δεσμών της Ιεράς Μητρόπολής μας με το Πατριαρχείο της Σερβίας. Μέσα από τέτοιες μουσικές δημιουργίες οι σχέσεις μας με την ομόδοξη χώρα της Σερβίας  αναπτύσσονται  σε διάφορους τομείς καλύπτοντας συγχρόνως και πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !