6 Απριλίου 2016

Πιερία: Ημερολόγιο Μάρτιος 2016

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής*
Η πρόσκληση από το Επιμελητήριο Πιερίας για τρεις μέρες ξενάγηση στον ομώνυμο νομό, αποτέλεσε πρόκληση να επισκεφθώ μια περιοχή, που τόσα είχα ακούσει για αυτήν και ποτέ δεν είχα επισκεφθεί. Απόγευμα Παρασκευής, με τον καιρό μουντό και αφού περάσω το εντυπωσιακό κάστρο
του Πλαταμώνα, φθάνω παραλία Κατερίνης και αφήνω τα πράγματα στο πέντε αστέρων Mediterranean Village, ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο του νομού, πάνω στο κύμα, με εντυπωσιακές πισίνες και καταπληκτικά δωμάτια. Αμέσως φεύγω για το Επιμελητήριο στην πόλη της Κατερίνης, όπου θα μας υποδεχθεί ο πρόεδρός του και μετά για φαγητό στο ΄΄Μπουκιά και Γουλιά΄΄, εστιατόριο με γκουρμέ φαγητό και καταπληκτικά τοπικά κρασιά από το κτήμα Χρυσοστόμου. Μετά, βόλτα στον πεζόδρομο της Κατερίνης, με ψιλόβροχο και πολύ κόσμο στα μαγαζιά και μετά το ποτό στο Clocks, στο Sante στην κεντρική πλατεία Κατερίνης για παραδοσιακή μπουγάτσα με κρέμα, τυρί και κιμά και με συνοδεία τοπικού σοκολατούχου γάλακτος. Επιστροφή βράδυ αργά στο ξενοδοχείο, αφού την επομένη θα είχε πρωινό ξύπνημα και πρόγραμμα. Μετά το ελληνικό πρωινό, φθάνω στο Δίον, έναν χώρο που είχα να επισκεφθώ πάρα πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη ενέργεια, δίπλα στο βουνό των Θεών. Το μουσείο εντυπωσιακό με σημαντικά εκθέματα, όπως την Ύδραυλις, ένα αρχαίο μουσικό όργανο, όπως και το ψηφιδωτό της έπαυλης του Διονύσου. Αρκετά εκθέματα του μουσείου, αυτή την περίοδο έχουν δανειστεί στη Νέα Υόρκη σε έκθεση με τον τίτλο: ΄΄Gods and Mortals΄΄. Και μετά από μια σύντομη βόλτα στο πάρκο στο Δίον, ανάμεσα σε φύση, νερά και αρχαία, κατευθύνομαι προς Λιτόχωρο, για ξενάγηση στην Ιερά Μονή Διονυσίου, ένα ιστορικό μοναστήρι, που μας περιέγραψε τη σημασία του, τόσο ο Ηγούμενος, όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος. Μετά το γλυκό και τη φιλοξενία, ξεναγήθηκα στο μουσείο της Ιεράς Μονής με σημαντικά κειμήλια, εικόνες και χειρόγραφα, έχοντας την επιθυμία όταν επιστρέψω ξανά, να επισκεφθώ το παλιό μοναστήρι που βρίσκεται αρκετά πιο μακριά, στους πρόποδες του Ολύμπου.
Επόμενος προορισμός, το Λιτόχωρο και το Ναυτικό Μουσείο της πόλης, με σημαντικά εκθέματα, για τη ναυτική παράδοση και αντίγραφα πλοίων, από τριήρης ως μινωικά και βυζαντινά πολεμικά πλοία. Η επίσκεψη για φαγητό απέναντι, στο βραβευμένο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω αποτέλεσε μοναδική εμπειρία. Ο σεφ Ανδρέας Γάβρης, με τα πιάτα του, όπως τη γίδα με τον τραχανά και οι οινοποιοί της περιοχής με τα κρασιά τους, εντυπωσίασαν με τα αριστουργήματά τους. Κρασιά όπως το Μυθικό Βουνό της οικογένειας Γραμματόση, το Trebbiano Κούρτη, οι Ερατεινές Ευχές και το αρωματισμένο ποτό Παπαγιαννούλη, έδειξαν πως η Πιερία μπορεί να μπει άνετα στην κορυφή του οινοποιητικού χάρτη της χώρας. Βράδυ φαγητό στο Mediterranean Village, με κρασί από το Κελάρι Αδάμου και  το Κτήμα Ξηρομερίτη, δυο τοπικά οινοποιεία της περιοχής που ανεβάζουν τον πήχη για καλό κρασί στο νομό. Επόμενο πρωί, πρωινός καφές με ήλιο δίπλα στην πισίνα, σχεδόν πάνω στη θάλασσα μετά από μια βόλτα στην άμμο, πριν την αναχώρηση για Παλαιό Παντελεήμονα. Με το που φθάνω, καταλαβαίνω γιατί το συγκεκριμένο χωριό φημίζεται ότι είναι από τα ωραιότερα της χώρας, παραδοσιακός οικισμός, με πετρόχτιστα καλντερίμια και με την πλατεία στη μέση του χωριού και την εκκλησία με τον πλάτανο, να θυμίζει μια άλλη εποχή, αθωότητας και ανεμελιάς, όπως παίζαμε παιδιά. Ελληνικός καφές στο μπρίκι, κάτω από τον ήλιο, στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας, το Πέτρινο και πριν φύγω μετά από μια βόλτα στα στενά του χωριού, παίρνοντας μαζί μου τσάι Ολύμπου και τραχανά. Τελευταία στάση, απόγευμα για φαγητό στο Nero, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Cavo Olympo, με την εντυπωσιακή πισίνα και κρασιά από το κτήμα Γαριπύδη, Παπαγιαννούλη και Κούρτη. Μια τελευταία ομαδική φωτογραφία, πριν την αναχώρηση από το ξενοδοχείο και με τσάντα γεμάτη παραδοσιακά προϊόντα, όπως μέλι Γη Ολύμπου, χυλοπίτες και Μυθικό Βουνό για κρασί, από έναν νομό που τα έχει όλα. Τον Όλυμπο, την κατοικία των 12 Θεών της ελληνικής μυθολογίας, τη μυθική γη, το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι, τις ατελείωτες ακτές των 80 χλμ., το Δίον και τον Αγ. Διονύσιο. Η γη των Θεών έγινε κτήμα των θνητών, στην Πιερία όλων των εποχών.

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !