8 Φεβρουαρίου 2016

Ρόδι : Το ευλογημένο φρούτο


Της Άννας Καραγιώργη

Η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum και έχει δώσει το όνομα του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Συμβολίζει μεταξύ άλλων τον πλούτο, την καρποφορία, την γονιμότητα, την καλή τύχη και ταυτόχρονα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα πιο
θρεπτικά τρόφιμα. Ο χυμός του χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες, ενώ είναι από τα λίγα τρόφιμα που καταναλώνονται με το κουκούτσι.
Τα ρόδια φυτρώνουν μόνο στις μεσογειακές χώρες και στη Νότια Αμερική. Ο  χυμός τους όχι μόνο είναι δυναμωτικός και ωφέλιμος, αλλά και περιέχει πολλή φυσική ζάχαρη. Γι’ αυτό γίνεται θαυμάσιο αναψυκτικό, καθώς και γλυκό σιρόπι, ενώ σε μερικές χώρες βγάζουν από το ρόδι ένα είδος κρασιού.
Η διατροφική του ταυτότητα
Είναι ένα φρούτο φτωχό θερμιδικά αλλά πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C,E,  φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Μάλιστα ένα μεγάλο ρόδι μπορεί να καλύψει το 48% της ποσότητας βιταμίνης C, το 27% του φυλλικού οξέος και το 45% των φυτικών ινών που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικος. Επίσης, είναι ένα φρούτο με σημαντική περιεκτικότητα σε 3 διαφορετικά αντιοξειδωτικά ( τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) ενώ περιέχει ελάχιστο λίπος και καθόλου χοληστερίνη.
Πως μας ωφέλει
  1. Προστατεύει την καρδιά
  2. Μας χορταίνει
  3. Φροντίζει τα νεφρά
  4. Δρα κατά του καρκίνου
  5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  6. Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο
  7. Βοηθά το γαστρεντερικό

Η αντιοξειδωτική ικανότητα του υπολογίζεται ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !