25 Οκτωβρίου 2017

Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – Κ9 , τα ναρκωτικά και οι εκρηκτικές ύλες



Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Μοντάζ: Aποστόλης Μαρούσης




Οι «μύτες» της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αστυνομικοί σκύλοι δηλαδή, είναι τα τετράποδα τα οποία συνδράμουν εδώ και χρόνια την υπηρεσία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι τετράποδοι αυτοί αστυνομικοί, καθημερινά επιτελούν ένα έργο το οποίο δύσκολα ο πολίτης μπορεί να το γνωρίζει. Εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες, εκρηκτικά ενώ έχουν εκπαιδευτεί να πραγματοποιούν ακόμα και περιπολίες.



Η λέξη «Κ9» προέρχεται από τα αρχικά «κei-nine», που συμπροφερόμενα μας κάνουν την λέξη «canine», που σημαίνει σκύλος. Το να φτάσει ένας αστυνομικός σκύλος να ριχτεί στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Το zougla.gr βρέθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αστυνομικών Σκύλων, προκειμένου να δει από κοντά τα λαγωνικά εν δράσει.

Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων – Κ9 της ελληνικής Αστυνομίας ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 1975, και ιδρύθηκε επίσημα το 1986 με έδρα την Αθήνα. Απαριθμεί στις τάξεις της πάνω από 150 σκύλους, από τους οποίους οι 70 βρίσκονται στην Αθήνα, οι 25 στην Θεσσαλονίκη, και οι υπόλοιποι είναι κατανεμημένοι στις υπόλοιπες Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Η λέξη «Κ9» προέρχεται από τα αρχικά «κei-nine», που συμπροφερόμενα μας κάνουν την λέξη «canine», που σημαίνει σκύλος. Αν και σε αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού τα τετράποδα λαγωνικά έχουν ιεραρχία και βαθμούς ανάλογους των αστυνομικών, κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν ισχύει.
Κάθε αστυνομικός σκύλος έχει το συνοδό του, ο οποίος είναι αστυνομικός με ειδική εκπαίδευση. Ο σκύλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού.

Στο κέντρο εκπαίδευσης στο Μαρκόπουλο Αττικής, μας υποδέχθηκε ο Μιχάλης Γιαννέλος, υπαστυνόμος Α - Αναπληρωτής Τμηματάρχης του Τμήματος Αστυνομικών Σκύλων της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος μας ξενάγησε στους χώρους.

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !