14 Αυγούστου 2017

Και οι … «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» ήταν υπέροχοι



Χαρακτηρίστηκε μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών. Η τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Παρουσιάστηκε παρέα με το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι το βράδυ της Παρασκευής 11-8-2017.


Σκηνοθετικά ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις, προσπάθησε και πέτυχε απόλυτα: Στο να φωτίσει με συνέπεια το κείμενο και το λόγο του Αισχύλου, να σταθεί στην έξοχη μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και να εμφυσήσει την αρμόζουσα στο έργο κίνηση των ηθοποιών. Την όλη επιτυχή εικόνα συμπλήρωσαν εξαιρετικά το λιτό σκηνικό της Κέννυ Μακ Λέλλαν με τρεις σκάλες και ένα σκαμπό αλλά και οι εξαίσιοι ήχοι της μουσικής του Δημήτρη Θεοχάρη.
Άξιζε όμως να παρακολουθήσει κάποιος την παράσταση και μόνο για το εύρημα της μονομαχίας του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Τα αδέρφια μονομάχησαν με αγκαλιές. Βίαιες αγκαλιές, αντρικές, πολεμικές. Αγκαλιές που σφίγγουν και μετά απελευθερώνουν λυτρωτικά μέχρι να ξαναγίνουν αγκαλιές. Και να καταλήξουν στο παγωμένο σμίξιμο. Στο θάνατο. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης πεθαίνουν όρθιοι και σφιχταγκαλιασμένοι στην παράσταση. Σαν δύο αδέλφια, παιδιά του πολέμου και φορείς της ίδιας κατάρας.
Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές, συνεργάτες του Κ.Θ.Β.Ε. και τους πρωταγωνιστές: Τους, Γιάννη Στάνκογλου (Ετεοκλής), Γιώργο Καύκα (Άγγελος), Αλέξανδρο Τσακίρη (Κήρυξ), Κλειώ - Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργο Παπανδρέου (Πολυνείκης).
Τα μέλη του Χορού: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Κ.Θ.Β.Ε. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ
Πριν από την έναρξη της παράστασης ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) Γρηγόρης Παπαχρήστος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συνεργάτες του Οργανισμού, συναντήθηκαν με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννη Αναστασάκη με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα πολιτισμικών δράσεων, για την σημερινή εικόνα του πολιτιστικού προϊόντος, καθώς και τις προοπτικές για την ευρύτερη συνεργασία των δύο φορέων. Τις λεπτομέρειες της συνεργασίας, ανέπτυξε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Χανδόλιας.
Και οι δύο πλευρές επισήμαναν την πολύχρονη και άριστη συνεργατική σχέση, με τον κ. Αναστασάκη να τονίζει: «Όταν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος βρίσκεται στο Δίον, βρίσκεται σε έναν δικό του χώρο. Νοιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό. Η παράσταση –Επτά επί Θήβας- παίζεται εδώ για δεύτερη σε συνέχεια χρονιά, συνεχίζοντας την περυσινή του επιτυχία την οποία επιβράβευσε και επιβραβεύει το κοινό. Προσβλέπουμε ακόμα περισσότερη συνεργασία με τον ΟΡ.ΦΕ.Ο.»
Ο κ. Παπαχρήστος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη διοικούντες, στελέχη και καλλιτεχνικό σχήμα του Κ.Θ.Β.Ε., είπε: «Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο της καρδιάς μας, υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Την προαγωγή μέσω της θεατρικής τέχνης της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και η διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας. Το θεωρούμε κομμάτι του Φεστιβάλ Ολύμπου, μιας και διαχρονικά συνέβαλε στην καταξίωση του ρόλου μας.»
Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι την παράσταση παρακολούθησαν πολίτες της Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου μέσω οργανωμένης εκδρομής, μαθήτριες και μαθητές καθώς και συλλογικοί φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !