3 Αυγούστου 2017

Θαλασσο…ΘΕΡΑΠΕΙΑ!



Καλοκαίρι ακόμα…! Οι περισσότεροι ή έχουμε κάνει ήδη τις διακοπές μας, ή τις ετοιμάζουμε, ή είμαστε τυχεροί και απολαμβάνουμε την θάλασσα σε καθημερινή βάση. Έχετε σκεφτεί όμως πόσα είναι τα οφέλη για τον οργανισμό μας με ένα απλό μπάνιο στη θάλασσα;;; Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού. Ας ρίξουμε και μείς μια ματιά…

Εννέα (9) στοιχεία, μαζί με νερό και νάτριο, σχηματίζουν κατά 99% το ανθρώπινο σώμα και το διατηρούν σε λειτουργία. Εκτός από αυτά, υπάρχουν πολυάριθμα ακόμη στοιχεία και ιχνοστοιχεία, αναγκαία για τη δομή και λειτουργία του σώματος. Το εντυπωσιακό σε αυτά είναι ότι το θαλάσσιο νερό κι ο ανθρώπινος ορός αίματος μοιάζουν εκπληκτικά στη σύνθεσή τους.

Το θαλασσινό νερό περιέχει 85 περίπου ευεργετικά στοιχεία για το σώμα μας που του παρέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως ιώδιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φθόριο, πυρίτιο καθώς και βιταμίνες, αμινοξέα και άλλες ουσίες που δεν προστατεύουν μόνο την υγεία, αλλά καθυστερούν και την διαδικασία της γήρανσης. Το ανθρώπινο δέρμα έχει την ικανότητα να απορροφά εύκολα όλα αυτά τα στοιχεία ώστε ο οργανισμός να επωφεληθεί από αυτά. Σύμφωνα με τη δερματολογική μελέτη Framingham, το θαλασσινό νερό δρα θεραπευτικά στην δερματίτιδα, στην ακμή, την ψωρίαση, σε πληγές που αργούν να επουλωθούν, σε ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.

Από τα πιο σημαντικά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του ορυκτών. Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση σε θάλασσα ευνοεί το τακτικό κολύμπι και όταν κολυμπάτε, πέραν της άσκησης, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα σε όλο σας το σώμα και, κυρίως, στο επάνω μέρος γύρω απ’ την καρδιά. Έτσι, ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και το σώμα σας αποκτά εγρήγορση, ενεργητικότητα και ευεξία.

Το θαλασσινό νερό έχει επίσης τη δυνατότητα να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυώματος, καθώς και να θεραπεύσει τη βρογχίτιδα και την ιγμορίτιδα. Η εισπνοή χλωριούχου νατρίου ή θαλασσινού νερού, βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας και στη θεραπεία πνευμονικών προβλημάτων, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με καναδική μελέτη του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ. Φυσικά η ποιότητα και η καθαρότητα του νερού έχουν μεγάλη σημασία.

Και τέλος, σκεφτείτε απλώς, πόσες φορές θελήσατε να ξεφύγετε για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματά σας, με μία βόλτα στη θάλασσα, καλοκαίρι ή χειμώνα. Η αίσθηση ότι κάνει καλό, χαλαρώνει και βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων είναι πολύ παλιά και επιβεβαιώνεται, κατά μία έννοια, κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε-για λόγους αναψυχής, τουλάχιστον.

Πρόσφατη έρευνα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ψυχική υγεία και χαμηλούς δείκτες άγχους μιας και η θέα του νερού και ο ήχος των κυμάτων φαίνεται πως επηρεάζουν τον οργανισμό, οδηγώντας τον σε μία κατάσταση ηρεμίας η οποία έχει ευεργετική δράση στο σώμα και τον νου.

Αναμφίβολα, τα οφέλη της θάλασσας και του ήλιου είναι πολλά στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Ας απολαύσουμε την θάλασσα και τον ήλιου υπεύθυνα. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό, μην τρώτε βαριά γεύματα πριν κολυμπήσετε, μην κολυμπάτε τελείως νηστικοί, σεβαστείτε το περιβάλλον, διασκεδάστε, χαλαρώστε και γεμίστε την ψυχή σας και το μυαλό σας με όμορφες στιγμές!



Κατσαβού Ευγενία



Νοσηλεύτρια Τ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !