26 Αυγούστου 2016

Δήμος Ιάσμου...Δήμος 13.800 κατοίκων στο Νομό Ροδόπης



Ο Δήμος Ιάσμου είναι δήμος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ιάσμου και Σώστου και της κοινότητας Αμαξάδων.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 485,3 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 13.810[1] κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε ο ΊασμοςΟ Δήμος Ιάσμου διαιρείται σε 2 «δημοτικές ενότητες» και μια τοπική ενότητα, οι οποίες αντιστοιχούν στους 2 καταργηθέντες δήμους και την καταργηθείσα κοινότητα πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη. Κάθε ενότητα διαιρείται σε «κοινότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ. Οι σημερινές κοινότητες του Δήμου, ήταν αυτόνομες κοινότητες και δήμοι πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια.
Χάρτης των ενοτήτων του Δήμου Ιάσμου:
  1 - Ιάσμου
  2 - Σώστου
Τοπογραφικός χάρτης του Δήμου Ιάσμου.

Δημοτική ενότητα Ιάσμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα (και πρώην δήμος) Ιάσμου αποτελείται από 3 κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα) και έχει συνολικό πληθυσμό 6614 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Η έκτασή της είναι 200,4 Km2.
Κοινότητα Ιάσμου [ 4.859 ]
Κοινότητα Αμβροσίας [ 952 ]
Κοινότητα Σάλπης [ 803 ]

Δημοτική ενότητα Σώστου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα (και πρώην δήμος) Σώστου αποτελείται από 7 κοινότητες (πρώην δημοτικά διαμερίσματα) και έχει συνολικό πληθυσμό 6685 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του πρώην δήμου ήταν ο Σώστης.
Κοινότητα Σώστου -- ο Σώστης [ 750 ]
Κοινότητα Ασωμάτων [ 3.024 ]
Κοινότητα Κερασέας -- η Κερασιά [ 16 ]
Κοινότητα Ληνού -- ο Ληνός [ 408 ]
Κοινότητα Μεγάλου Πιστού [ 950 ]
Κοινότητα Μίσχου -- ο Μίσχος [ 724 ]
Κοινότητα Πολυάνθου[ 813 ]

Τοπική ενότητα Αμαξάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική ενότητα Αμαξάδων έχει συνολικό πληθυσμό 1.591 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Η Κοινότητα Αμαξάδων ήταν η παλαιότερη κοινότητα του νομούΡοδόπης. Συστάθηκε το 1951 και διατηρήθηκε αμετάβλητη μέχρι το 2010.[2]
Κοινότητα Αμαξάδων [ 1.591 ]

Περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταβυζαντινό πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον ποταμό Κομψάτο, λίγο έξω από τον Ίασμο και κοντά στο χωριό Πολύανθο.
Κέντρο της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή, είναι η κωμόπολη Ίασμος, μια από τις παλαιότερες κωμοπόλεις του νομού Ροδόπης. Στην περιοχή συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι με κύριες ασχολίες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία [3]. Στον Ίασμο λειτουργεί σταθμός του ΟΣΕ της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Ορμενίου. Αξιοθέατο είναι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον ποταμό Κομψάτο χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες.[4]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !