1 Οκτωβρίου 2017

Έλαφος: Συγκίνηση και πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου





Σάββας Χιονίδης: «Η ελληνική ψυχή υπάρχει διαχρονικά, δυναμικά, όπως αποδεικνύει και η αυτοθυσία του Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου»




Δημήτριος Μελισσανίδης: «Θεώρησα χρέος μου να τιμήσω έναν ήρωα»






Σε μια σεμνή τελετή και μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Τοπική Κοινότητα Ελάφου, από τον Δήμο Κατερίνης, η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου εφέδρου ανθυπασπιστή διαβιβάσεων Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος, στη Λευκωσία της Κύπρου, κατά τα γεγονότα του 1974.




Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και τον δωρητή ανέγερσης της προτομής, Πρόεδρο της Aegean & της ΑΕΚ Δημήτριο Μελισσανίδη, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την παράδοση της γαλανόλευκης στη μητέρα του πεσόντος κα Ολυμπία Τσιγκαροπούλου: "Αθάνατος", φώναξαν όλοι και ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα.




Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιο και συνεχίστηκε με ομιλία από τον Υποστράτηγο ε.α. Σπυρίδωνα Δελλή, Διοικητή του Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου, κατά τη μάχη της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.




Ο κος Δελλής καθήλωσε με την ομιλία του, η οποία επικεντρώθηκε «στο σθένος και την αποφασιστικότητα, με την οποία η ΕΛΔΥΚ υπερασπίστηκε την τιμή των ελληνικών όπλων, τα ιερά και τα όσια της φυλής μας μέχρις αυτοθυσίας» και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τρανή απόδειξη της αυτοθυσίας αυτής ο 20χρονος Μακεδόνας, ανθυπασπιστής, ήρωας Νικόλαος Τσιγκαρόπουλος, ένα από τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι έπεσαν και με το αίμα και τον ιδρώτα τους πότισαν την κυπριακή γη».




Στον επίλογο της ομιλίας του δώρισε στους οικείους του πεσόντος, αναμνηστική φωτογραφία από το Μνημείο, το οποίο έχει ανεγερθεί στη Μαλούντα της Κύπρου, ως ενθύμιο της υπέρτατης προσφοράς και αυτοθυσίας των ανδρών της ΕΛΔΥΚ το 1974.





Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ζούμε σήμερα μοναδικές στιγμές. Διαπιστώνουμε ότι η ελληνική ψυχή υπάρχει διαχρονικά, δυναμικά, όπως αποδεικνύει και η αυτοθυσία του Νικόλαου Τσιγκαρόπουλου, ο οποίος κατέθεσε την ψυχή και το πολυτιμότερο αγαθό την ίδια τη ζωή του υπέρ Πατρίδος».




Απευθυνόμενος στο δωρητή, Δημήτριο Μελισσανίδη, ο Δήμαρχος σημείωσε: «Οι μεγαλύτερες από τις επενδύσεις, χωρίς να απαξιώνουμε το σύνολο του σημαντικού έργου σας είναι αυτές. Επενδύετε στον Ελληνισμό. Άλλωστε ανέκαθεν, η μνήμη των πεσόντων πολεμιστών ήταν και είναι ιερή, ενώ αποτελεί χρέος υψίστης σημασίας να τιμάται και να διαιωνίζεται η γενναία θυσία τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ θερμά, για την πρωτοβουλία και την ευαισθησία σας, να αναλάβετε την ευγενική χορηγία ανέγερσης προτομής στον Δήμο μας, για τον πεσόντα στην Κύπρο, το 1974 αείμνηστο συμπατριώτη μας, Νικόλαο Τσιγκαρόπουλο. Καλώς ήλθατε στην πόλη μας. Μας γεμίσατε συγκίνηση με αυτή την τεράστια προσφορά. Γιατί όσο ήρωας είναι κάποιος, ο οποίος δίνει τη ζωή του για την πατρίδα, άλλο τόσο είναι όποιος φροντίζει να θυμόμαστε τους ήρωες και να μην τους έχουμε στη λήθη. Γιατί η λήθη βλάπτει εξίσου με την προδοσία».




Και ο κος Χιονίδης κατέληξε ως εξής: «Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Ελλάδα, η πατρίδα μας και να αντιμετωπίσουμε σε αυτό τον ουσιαστικά πόλεμο που βιώνει τους εχθρούς μας. Τιμή και δόξα στον ήρωα. Τιμή και δόξα στη μάνα του ήρωα. Τιμή και δόξα στην Έλαφο, στην Κατερίνη, που έβγαλε ένα τέτοιο παλικάρι».





Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Aegean & της ΑΕΚ Δημήτριος Μελισσανίδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια αποτίουμε φόρο τιμής στον ήρωα Νικόλαο Τσιγκαρόπουλο, που έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1974. Παράλληλα, τιμούμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τα μέλη της οικογενείας του για την ύψιστη αυτή προσφορά προς την Πατρίδα, που επισφραγίστηκε με τη θυσία του, στο πεδίο της μάχης για την Ελευθερία της Κύπρου. Στρέφω τη σκέψη μου προς την ηρωίδα μητέρα Ολυμπία, που άντεξε τον άδικο χαμό του παιδιού της και περίμενε καρτερικά 43 ολόκληρα χρόνια αντικρίζοντας καθημερινά με δάκρυα στα μάτια τη φωτογραφία του, μέχρι την ημέρα, που έδωσαν τα οστά του στην Έλαφο. Συγχαίρω τον αγαπητό Στρατηγό Σπύρο Δελλή, για το θάρρος και τη γενναιότητα, που επέδειξε κατά την 3ημερη μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ[…] Ευχαριστώ τον συνεργάτη μου, Στρατηγό, Νίκο Σαμψών, που υπήρξε ο εμπνευστής αυτού του έργου και μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω ο χορηγός του. Δέχτηκα αμέσως την πρότασή του, γιατί θεώρησα χρέος μου να τιμήσω έναν ήρωα που υπηρέτησε ως στρατιώτης, στην ίδια μονάδα διαβιβάσεων στη Βέροια, που έίχα υπηρετήσει και εγώ. Τέλος, ευχαριστώ τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και τους συνεργάτες του, για την άρτια οργάνωση αυτής της σεμνής τελετής, καθώς και όλους εσάς κατοίκους και φίλους, για την παρουσία σας».





Αμέσως μετά, στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Πρόεδρος της Aegean και της ΑΕΚ Δημήτριος Μελισσανίδης, ο Αντιστράτηγος ε.α. Σαμψών Νικόλαος, ο Υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Δελλής, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελάφου Ιωάννης Αδαμόπουλος, συγγενείς και φίλοι του πεσόντος, καθώς και κάτοικοι της Τοπικής Ενότητας Ελάφου.




Στην εκδήλωση μνήμης και τιμής παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής, Αστέριος Καστόρης, εκπρόσωποι βουλευτών, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, περιφερειακοί, τοπικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, ο συγγραφέας - πρώην στρατιωτικός Σάββας Καλεντερίδης, καθώς και πλήθος κόσμου.




Μετά το πέρας του επίσημου προγράμματος της τελετής, η χορωδία της Ελάφου ερμήνευσε δυο παραδοσιακά τραγούδια. Το πρώτο για τη μάνα που βιώνει την απώλεια του παιδιού της και το δεύτερο ένα ποντιακό τραγούδι αφιερωμένο στην Ειρήνη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα παιδιά του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, ενώ κέρασμα προσφέρθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !