13 Αυγούστου 2017

Εξοχή Πιερίας : Χωριό 450 κατοίκων 13 χιλιόμετρα από την Κατερίνη

Η Εξοχή είναι ημιορεινός οικισμός του νομού Πιερίας. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 280 μέτρων και έχει 446 κατοίκους (2011). Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης. Η κύρια ασχολία είναι η καλλιέργεια καπνού, σιτηρών και καλαμποκιού. Το χωριό έχει Γυμναστικό Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Ερμής Εξοχής". Έχει επίσης Ποντιακό Σύλλογο[1].




Η Εξοχή αποτελεί έδρα της Τοπικής Κοινότητας Εξοχής, όπου ανήκει και ο οικισμός Τόξο (137 κάτοικοι). Ο συνολικός πληθυσμός της ανέρχεται σε 583 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011.
Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Εξοχή λειτουργούν διθέσιο Δημοτικό Σχολείο, μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, Κοινοτικό Γραφείο, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, συνεταιρισμός, αγροτικό ιατρείο και φαρμακείο. Στο ποδόσφαιρο, ο Ερμής Εξοχής αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας. Επισης υπαρχει και ο μοτοσυκλετικος συλλογος Α.Μ.Ο.Ε

Οι κάτοικοι είναι κατά το ήμισυ ντόπιοι και κατά το ήμισυ Πόντιοι, οι οποίοι ήρθαν μετά το 1922. Κεντρικοί ναοί είναι οι Άγιοι Πάντες και ο Άγιος Γεώργιος, όπου βρίσκεται και το Κοιμητήριο. Υπάρχει επίσης ένα ξωκλήσι (Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη) καθώς επίσης ο Άγιος Νικόλαος και οι Άγιοι Απόστολοι. Το Φράγμα της Εξοχής βοηθάει στην άρδευση.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπήρχε τσιφλίκι. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Καλύβια Χαράδρας.

Η Εξοχή έλαβε τελικά τη σημερινή της ονομασία, καθώς ήταν αυτή η γνώμη του γεροντότερου , ο οποίος την πρότεινε μέσα στην εκκλησία.

Από άποψη εκπαίδευσης, τα Καλύβια Χαράδρας είχαν ένα Δημοτικό Σχολείο με 1 δάσκαλο και 69 μαθητές, το 1934[2] .

Τα Καλύβια Χαράδρας ονομάζονταν [3]Καλύβια Μπρατινίστης, ως το 1928.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !