23 Αυγούστου 2017

Νέα Αγαθούπολη Πιερίας : Χωριό 270 κατοίκων 27 χιλιόμετρα από την ΚατερίνηΗ Νέα Αγαθούπολη είναι χωριό της Πιερίας, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μεθώνης. Έχει 267 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι ο τελευταίος παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Πιερίας προς Θεσσαλονίκη και απέχει από την Κατερίνη 27 χιλιόμετρα. Την παραλία της καλύπτει μεγάλο δάσος με πεύκα. Σήμερα η περιοχή έχει εξελιχθεί σε τουριστικό κέντρο. Υπάρχουν επίσης στο χωριό φαρμακείο, πρατήρια βενζίνης και πολιτιστικός σύλλογος με το όνομα "Αγάθωνες".Στη Νέα Αγαθούπολη εδρεύει επίσης ο σύλλογος αντισφαίρισης Βόρειας Πιερίας "ΝΟΝΑΜ", ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και διδάσκει τένις σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής. Ο κεντρικός ναός είναι αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Στη Νέα Αγαθούπολη βρίσκεται και ένα εκτεταμένο δέλτα με αλμυρά έλη, βάλτους και βοσκοτόπια η οποία φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Δίκτυο Περιοχών Ειδικής Προστασίας. Το 2007 οι κάτοικοι και ο δήμος Μεθώνης απομάκρυναν από τον υγρότοπο της περιοχής τα πλαστικά βαρέλια που ρύπαιναν και υποβάθμιζαν αισθητικά την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.[1].
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αγαθούπολη.

Ιδρύθηκε το 1929 από τους πρόσφυγες της Αγαθουπόλεως της Βουλγαρίας. Από άποψη σχολείων, σύμφωνα με έκθεση [2]του 1934 η Αγαθούπολις είχε ένα σχολείο με 2 δασκάλους και 64 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !