24 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

Το Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas), σε συνεργασία με την Κίνηση Νέων Έδεσσας, πρόκειται να υλοποιήσει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (Erasmus+) στην Έδεσσα στο χρονικό διάστημα 29.07-05.08 του 2015.


Στο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 38 Νέοι από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα), με αντικείμενο ενασχόλησης τον εθισμό στο διαδίκτυο και τους υγιεινούς τρόπους διαβίωσης και συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο σκοπό να υποδείξει τη σημασία των υπαίθριων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών ως μέσο καταπολέμησης του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο και του φαινόμενου της “videophilia”. Αυτό θα επιτευχθεί με έναν πολύ διασκεδαστικό, συμμετοχικό και μαθησιακό τρόπο.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα βασιστεί στα «παιχνίδια δρόμου» (street games) που παίζονται ή παίζονταν σε κάθε χώρα, συχνά από τις παλαιότερες γενιές. Οι συμμετέχοντες νέοι από κάθε χώρα θα αφήσουν τους υπολογιστές και τα κινητά στην άκρη και θα βγουν έξω (στην περιοχή των Καταρρακτών) για να παίξουν με τους υπόλοιπους και με άτομα της τοπικής κοινωνίας.
Θα παρουσιάσουν τα υπαίθρια παιχνίδια που παίζονται σε κάθε χώρα, θα δοκιμάσουν να τα παίξουν με τους υπολοίπους, θα συνεργαστούν μεταξύ τους, θα αθληθούν και θα ψυχαγωγηθούν.
Μετά τα παιχνίδια θα ακολουθούν συζητήσεις και εργαστήρια, κατά τα οποία θα αποτυπώνονται οι εντυπώσεις από την εμπειρία των υπαίθριων δραστηριοτήτων, θα εξετάζονται τα θέματα του εθισμού στο διαδίκτυο και στους υπολογιστές και θα αναλύεται η σημασία των υγιεινών τρόπων διαβίωσης και συμπεριφοράς.
Όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.

Μερικοί σημαντικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
• Ενθάρρυνση υπαίθριων δραστηριοτήτων ως μέσο προώθησης υγιών συμπεριφορών και τρόπων ζωής και ως μέσο ενίσχυσης της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας των νέων.
• Η διαπολιτισμική μάθηση και η εξερεύνηση στοιχείων της κουλτούρας και της πολιτισμικής ταυτότητας των συμμετεχόντων και κατ’ επέκταση των χωρών τους μέσω των παιχνιδιών δρόμου του χθες και του σήμερα.
• Η διαγενεακή προσέγγιση των νέων με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
• Η καλλιέργεια κοινωνικών, ατομικών, ομαδικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων.
• Η ένταξη και η ενεργητική συμμετοχή ατόμων με μειωμένες ευκαιρίες στο πρόγραμμα.
• Η ευαισθητοποίηση και η απόκτηση γνώσης για τις παρενέργειες των μοντέρνων τεχνολογικών μέσων, τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και για το φαινόμενο της “videophilia”.
• H δημιουργία εγχειριδίου (με κατάλογο παιχνιδιών και αναλυτικές οδηγίες) και DVD/ηλεκτρονικού υλικού με όλα τα παιχνίδια δρόμου των διαφορετικών χωρών των συμμετεχόντων.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία του project (με διαρκείς αναρτήσεις και άμεση ενημέρωση) μέσα από την ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί (http://come-out-and-play-2015.blogspot.gr/) και την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου Νέων Ελλάδας (www.youthnet.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !