24 Ιουλίου 2015

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες στο Ασβεστοχώρι, στις 26 Ιουλίου 1944

Εκδήλωση μνήμης για τους  εκτελεσθέντες του Ασβεστοχωρίου της 26ης  Ιουλίου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής  και τους συνεργάτες τους διοργανώνει και φέτος την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 71 χρόνων της θλιβερής επετείου  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου και του Τοπικoύ Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου, θα τελεστεί στις 10 π.μ. Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
Θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. η αναχώρηση της πομπής από τον τόπο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων (Πάρκο Ασβεστοχωρίου) με προορισμό τον χώρο εκτέλεσης (στα όρια της Εξοχής) όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες εκπροσώπων του δήμου και αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και καταθέσεις στεφάνων. 
Η εκτέλεση των 17 Ελλήνων πατριωτών έγινε ως αντίποινα για την επίθεση ομάδας ανταρτών λίγες μέρες νωρίτερα στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε στη συνέχεια σε γενικό περιφερειακό νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου») προκειμένου να εφοδιαστούν με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. Προκειμένου να εκδικηθούν, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και οι συνεργάτες τους, αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού μην κάνοντας διάκριση ούτε ανάμεσα στους υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου επέλεξαν κατόπιν προδοσίας τα 17 θύματα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ: 
Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου
7.30π.μ – 8.30π.μ, Όρθρος Κυριακής
8.30 π.μ – 10.00 π.μ, Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα
10.00.π.μ. Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα.
11.00.π.μ, Αναχώρηση της πομπής με λεωφορείο από το χώρο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων.(Πάρκο Ασβεστοχωρίου)
11.10.π.μ, Άφιξη της πομπής στο χώρο εκτέλεσης (στα όρια της Εξοχής). Επιμνημόσυνη δέηση. Ομιλία εκπροσώπου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και αντιστασιακών οργανώσεων. Καταθέσεις στεφανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !