3 Οκτωβρίου 2017

“Πέλλα. Η Γενέτειρα του Αλεξάνδρου” στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠέλλαςΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο δράσεων για τη τουριστική προβολή που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Αριστοτέλης – Αλέξανδρος. Από το χθές στο σήμερα», θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Πέλλα. Η Γενέτειρα του Αλεξάνδρου» θα περιλαμβάνει:
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, από την Αναστασία Γεωργιάδου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας


Γνωριμία με τον Αλέξανδρο. Ομιλίες:
Τσιγαρίδα Ελισάβετ, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, με θέμα «Πέλλα και Αλέξανδρος»
Σκίτσα Αλεξάνδρα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, με θέμα «Ο Μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»


«Ηχοχρώματα μουσικών οργάνων, που διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας σε μουσικούς πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου»:
Θα γίνει γνωριμία με μουσικά όργανα της αρχαιότητας (Σύριγξ του Πανός, Διπλός αυλός-αργούλ, Αυλός-φλογέρα-νάϊ, Δίαυλος-διπλή φλογέρα, Άσκαυλος-γκάιντα, Μεμβρανόφωνα-σείστρα) και παράλληλα θα παρουσιαστούν μουσικά παράγωγα ήχων από αυτά.
Παρουσίαση: Καϊμάκης Γιάννης (Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ), Χατζηευαγγέλου Λένα (φιλόλογος) και Παπάς Κώστας (μηχανικός-μουσικός)


Γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα:
«Φυτικός Γενετικός πλούτος στην αρχαία και σύγχρονη Μακεδονία: επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή». Επαφή με τον κόσμο των βοτάνων της αρχαιότητας, ιδιότητες και χρήσεις τους διαχρονικά.
Παρουσίαση: Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων


«Η διατροφή στην αρχαία Μακεδονία». Παρουσίαση της έρευνας για τα είδη διατροφής στην Αρχαία Μακεδονία και τις προοπτικές σύνδεσής τους με τη σύγχρονη παραδοσιακή κουζίνα. Ακολουθεί μια γαστρονομική προσέγγιση του παρελθόντος, με μπουφέ για τους συμμετέχοντες, με συνταγές εμπνευσμένες από το παρελθόν αλλά και βασισμένες σε υλικά του σήμερα (της μακεδονικής κουζίνας), με συνοδεία ιδιαίτερων ποτών που ανιχνεύονται από τα προϊστορικά χρόνια (κρασί και μπύρα).
Παρουσίαση: Βαλαμώτη-Καπετανάκη Σουλτάνα Μαρία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τομέα Αρχαιολογίας, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ, Διευθύντρια προγράμματος PLANTCULT (ERC).


«Από τον καρπό του χθες στα είδη του σήμερα» Παρουσίαση σύγχρονων προϊόντων από επιχειρήσεις της Πέλλας και της ΠΚΜ, ως εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του τότε. Παρουσίαση: Καλαϊτζίδου Αικατερίνη, ΤΕ Γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας
Ώρες: 18.30- 20.30

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !