17 Οκτωβρίου 2017

Ο Κολινδρός, μετά από περίπου πέντε αιώνες

Ήταν τέτοια ώρα περίπου πριν 105 χρόνια, όταν τα πρώτα Ελληνικά στρατεύματα υπό τον Αλέξανδρο Ζάννα και τον Νικόλαο Πετρωτό εισέρχονταν στον Κολινδρό. Ο Κολινδρός, μετά από περίπου πέντε αιώνες, αναπνέει και πάλι ελεύθερα!!!
Ήταν Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 1912. Μία ημέρα ξεχωριστή για τον τόπο όπου γεννήθηκα και πρωτοπήγα στο Δημοτικό Σχολείο.
Πέρισυ, την 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού σε συνεργασία με το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, είχα τη χαρά να πραγματοποιήσω διάλεξη με θέμα «Η απελευθέρωση του Κολινδρού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913». (Η “ψυχή” της Ομάδος Επιστημόνων Basileios Traoudas μερίμνησε για τη βιντεοσκόπηση της εκδηλώσεως και την “ανάρτησή της” στο YouTubehttps://youtu.be/Kz6ZwwfHz7U ).
Ολοκληρώνοντας τη διάλεξη και επειδή πιστεύω ότι για τον κάθε τόπο δεν υπάρχει σημαντικότερη ημέρα από εκείνη της απελευθερώσεώς του, έκανα την εξής πρόταση:
Κατ´έτος, την Κυριακή πριν την 17η Οκτωβρίου, να πραγματοποιείται συνλειτουργία όλων των ιερέων του Κολινδρού στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου είχε πραγματοποιηθεί πάνδημη λειτουργία και δοξολογία την πρώτη Κυριακή μετά την απελευθέρωση. Μετά την εν λόγω συνλειτουργία, να πραγματοποιείται δοξολογία και σύντομη ομιλία για το ιστορικό της απελευθερώσεως. Ανήμερα της 17ης Οκτωβρίου, την 9η πρωινή (περίπου ώρα αφίξεως των πρώτων στρατιωτικών Τμημάτων που απελευθέρωσαν τον Κολινδρό), να κτυπούν ταυτοχρόνως οι καμπάνες όλων των εκκλησιών. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς δυσχέρειες και απολύτως ανέξοδα, θα αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή σ´αυτούς που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του Κολινδρού αλλά και τον διπλασιασμό της Ελλάδος. Παράλληλα, θα μαθαίνουν οι νέοι μας πώς πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση της γενέτειράς τους κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους ή - κατ´ελάχιστον - θα θυμούνται τη σημασία που έχει η 17η Οκτωβρίου για τον Κολινδρό.
Ατυχώς, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού (για λόγους τους οποίους «υποθέτω») δεν υιοθέτησε την πρότασή μου. Οψόμεθα...




Πρώην : Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος κ. Αναστάσιος Μανώλας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !