16 Αυγούστου 2017

Νέο Κεραμίδι Πιερίας: Χωριό 470 κατοίκων 5 χιλιόμετρα από την Κατερίνη





Το Νέο Κεραμίδι είναι χωριό της Πιερίας, που υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης. Έχει 464 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011. Ονομάστηκε Νέο Κεραμίδι σε αντιδιαστολή με το Παλαιό Κεραμίδι, το οποίο οφείλει την ονομασία του στους κεραμοποιούς, που αφθονούσαν ως επάγγελμα. Ίχνη από κεραμίδια υπάρχουν και στο Νέο Κεραμίδι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού και σιτηρών.




Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν πρόσφυγες μετά το 1922 στην Ελλάδα και αρχικά εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλία (Ελασσόνα) και στην Κοζάνη. Το 1928 εγκαταστάθηκαν στο Νομό Πιερίας. Το χωριό θα το έλεγαν Μεσοποταμία, επειδή βρίσκεται στο μέσο δύο ποταμών. Τελικά όμως επικράτησε το όνομα Νέο Κεραμίδι εξαιτίας της ύπαρξης του Παλαιού Κεραμιδίου.

Στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου το χωριό πυρπολήθηκε και στα μέσα της δεκαετίας του ' 50, πολλοί από τους κατοίκους του μετανάστευσαν στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 1945 δολοφονήθηκε, έξω από την Κατερίνη, στο Κεραμίδι, ο καπετάνιος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πιερρίων[1],Νικήτας (Συνεφάκης).
Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα στο Νέο Κεραμίδι λειτουργεί μονοθέσιο νηπιαγωγείο, μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, αγροτικό ιατρείο (με γιατρό μία φορά την εβδομάδα) και πολιτιστικός σύλλογος. Ο κεντρικός ναός είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, ενώ υπάρχουν και παρεκκλήσια, όπως η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Διονύσιος, ο Άγιος Νικόλαος και η Ζωοδόχος Πηγή. Στο χωριό υπάρχει ο Εθνικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Νέου Κεραμιδίου Κατερίνης και ο Εθνικός Προοδευτικός Σύλλογος Νέου Κεραμιδίου Κατερίνης. Στο ποδόσφαιρο, ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου αγωνίζεται στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Στο Νέο Κεραμίδι βρίσκεται και ξενώνας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου[2]Πέτρας Ολύμπου.

Εκεί[3]βρίσκεται και το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης.[4]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !