16 Αυγούστου 2017

Νέα Χράνη Πιερίας: Χωριό 470 κατοίκων 4 χιλιόμετρα από την Κατερίνη





Η Νέα Χράνη είναι χωριό του νομού Πιερίας και υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Κοινότητα Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης. Απέχει 4 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Ο οικισμός έχει 467 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (καπνά) και είναι Βλάχοι, Πόντιοι, πρόσφυγες και γενικότερα αποτελούν ένα κράμα πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1970. Το χωριό έχει διθέσιο Δημοτικό σχολείο, μονοθέσιο νηπιαγωγείο και αγροτικό ιατρείο. Ο κεντρικός ναός της είναι αυτός της Αγίας Ειρήνης.
Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τομέα του αθλητισμού, στο χωριό υπάρχει ο Γυμναστικός Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος "Ο Ηρακλής Χράνης", που αγωνίζεται στην Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας. Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος, με την ονομασία "Το Αθάνατο", ο οποίος έχει, ανάμεσα στα άλλα και[1]θεατρική ομάδα.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλιά Χράνη βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Πιερίας βορειανατολικά της Κατερίνης. Το όνομά της σύμφωνα με μια εκδοχή προήλθε από το ρήμα χραίνω που σημαίνει αλείφω, επειδή στην περιοχή έφτιαχναν ένα υγρό για τη θεραπεία της ψώρας των αιγοπροβάτων, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα Χράνη προέρχεται από σλαβική λέξη, που σημαίνει "σοδειά". Σήμερα η παλιά Χράνη δεν κατοικείται γιατί μετά το 1974 λόγω συχνών και σοβαρών κατολισθήσεων που σημειώνονταν στη γύρω περιοχή, οι Χρανιώτες μετοίκησαν στη Νέα Χράνη, στη θέση Κουμάντζα[2].Η Χράνη είχε 71 κατοίκους[3]το 1913.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !