6 Ιανουαρίου 2017

1094 επιχειρήσεις έκλεισαν στην Πιερία την τελευταία εξαετία !



Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους στην περίπτωση της αγοράς στην Πιερία και της πορείας των επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έκλεισαν 1094 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 497 εμπορικές, οι 376 μεταποιητικές και οι 221 στον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητήριου Πιερίας οι εγγραφές επιχειρήσεων την τελευταία εξαετία ήταν 4.069 και οι διαγραφές 5.163, αν και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου το νούμερο αυτό είναι μεγαλύτερο, αν υπολογιστούν και οι περιπτώσεις των καταστημάτων που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν κάνει διαγραφή λόγων των οικονομικών δυσκολιών.

Όχι σε εμπορικό κέντρο λέει το Επιμελητήριο

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν το Επιμελητήριο Πιερίας, κλήθηκε από δικηγορικό γραφείο των Αθηνών να πει την άποψη του για το εάν συμφωνεί στη δημιουργία εμπορικού κέντρου «στα όρια του δήμου Κατερίνης» και η άποψη του προέδρου και των μελών ήταν ξεκάθαρη, όχι.

Όχι γιατί όπως εξήγησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάρκος Κουλούμογλου και ο οικονομικός επόπτης Παύλος Μπατάλας, επειδή λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εμπόριο στην Πιερία μια τέτοιας φύσεως επένδυση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα στον νομό μας, στη λειτουργία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχει ευρύτερα βλαπτικές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής και δεν πρόκειται να τονώσει την απασχόληση καθ’ ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν στην πόλη της Κατερίνης πολλές μικρομεσαίες και ομοειδείς επιχειρήσεις που απασχολούν ανθρώπινο δυναμικό.

Η συρρίκνωση της αγοράς και η έρευνα του 2009

«Οι 497 επιχειρήσεις του εμπορικού τμήματος που έχουν κλείσει επί 3, δηλαδή τρείς εργαζόμενους βγάζουν ένα τρομακτικό νούμερο ανθρώπων που έμειναν άνεργοι» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου. Επιπλέον η αγορά συρρικνώθηκε όχι μόνο στην Κατερίνη αλλά και στους άλλους δήμους, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που είχε κάνει το επιμελητήριο το 2009, στην οποία περιλάμβανε τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, η συντριπτική πλειοψηφία, το 74% των ερωτηθέντων ήταν αρνητική.

«Οικονομική ταφόπλακα» το εμπορικό κέντρο λένε καταναλωτές

Από τους 89 0που ρωτηθήκαν στην έρευνα, οι 480 είχαν πει ότι θα αποτελέσει «οικονομική ταφόπλακα». Οι 38 είχαν πει ότι η αύξηση της απασχόλησης με την λειτουργία ενός εμπορικού θα αντισταθμιστεί από το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, ενώ 181 είχαν δηλώσει ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο και την κερδοφορία του κέντρου της αγοράς του κάθε δήμου.

«Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζουμε τις εντολές που παίρνουμε από τα μέλη μας, σε μια περίοδο που δεν μπορεί η κοινωνία μας να αντέξει ένα τέτοιο κέντρο ένδυσης και υπόδησης» υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Και πρόσθεσε πως η πτώση στην αγορά την περίοδο των εορτών κυμάνθηκε στο 20% με 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !