23 Αυγούστου 2016

Δήμος Νέας Ζίχνης ...Δήμος 12.400 κατοίκων στο Νομό Σερρών



Ο Δήμος Νέας Ζίχνης είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Νέας Ζίχνης και Αλιστράτης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 405,61 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 12.397 κάτοικοι
σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (15.073 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Νέα ΖίχνηΟ Δήμος διαιρείται σε 2 «δημοτικές ενότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στους 2 καταργηθέντες δήμους. Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε «κοινότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων δήμων.
Χάρτης των ενοτήτων (πρώην δήμων):
Πιο συγκεκριμένα (με αστερίσκο σημαίνονται οι έδρες των δημοτικών ενοτήτων, σε αγκύλες ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):

Νέας Ζίχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνολο πληθυσμού 10.952 κάτοικοι.
Κοινότητα Νέας Ζίχνης -- η Νέα Ζίχνη [ 2.421 ]
Κοινότητα Αγίου Χριστοφόρου -- ο Άγιος Χριστόφορος [ 390 ]
Κοινότητα Αγριανής -- η Αγριανή [ 448 ]
Κοινότητα Αναστασίας -- η Αναστασία [ 362 ]
Κοινότητα Γαζώρου -- ο Γάζωρος [ 1.666 ]
Κοινότητα Δήμητρας -- η Δήμητρα [ 490 ]
Κοινότητα Δραβήσκου -- ο Δραβήσκος [ 1.660 ]
Κοινότητα Θολού -- ο Θολός [ 918 ]
Κοινότητα Μαυρολόφου -- ο Μαυρόλοφος [ 652 ]
Κοινότητα Μεσορράχης -- η Μεσορράχη [ 420 ]
Κοινότητα Μυρκίνου -- ο Μύρκινος [ 370 ]
Κοινότητα Μυρρίνης -- η Μυρρίνη [ 318 ]
Κοινότητα Νέας Πέτρας -- η Νέα Πέτρα [ 389 ]
Κοινότητα Σφελινού -- ο Σφελινός [ 448 ]

Αλιστράτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνολο πληθυσμού 4.121 κάτοικοι.
Κοινότητα Αλιστράτης [ 2.764 ]
Κοινότητα Αγιοχωρίου -- το Αγιοχώρι [ 330 ]
Κοινότητα Λευκοθέας -- ο Σταθμός Λευκοθέας [ 406 ]
Κοινότητα Μανδηλίου -- το Μανδήλι [ 134 ]
Κοινότητα Σκοπιάς -- η Σκοπιά [ 163 ]

Περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή του νέου δήμου καλύπτει το βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της πρώην επαρχίας Φυλλίδος. Οι οικισμοί του δήμου ξεκινούν από το Μενοίκιο όρος (Σκοπιά, Αγριανή, Σφελινός), συνεχίζουν κατηφορίζοντας στους πρόποδές του (Αλιστράτη, Νέα Ζίχνη) και συνεχίζοντας απλώνονται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Αγγίτη ποταμού (Γάζωρος, Δραβήσκος, Θολός). Κατά την αρχαιότητα η περιοχή αποτελούσε μέρος της Θράκης και στις περιοχές του Δήμου κατοικούσαν διάφορα θρακικά φύλα, όπως οι Ηδωνοί (ιδρυτές της πόλης της Γαζώρου), οι Δόβηρες και οι Αγριάνες. Αρχαίες πόλεις της περιοχής του δήμου ήταν η Γάζωρος, η Ίχνα, η Μυρκινία, ο Δραβήσκος, ο Σφολενός. Το όνομα Ίχνα είναιπαιονικό. Οι Ιχναίοι ήταν θρακικό φύλο που κατοικούσε γύρω από την περιοχή της σημερινής Νέας Ζίχνης. Η αυθεντική Ίχνα καταστράφηκε μάλλον από τους Βουλγάρους και ξαναχτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους σε πιο ασφαλή τοποθεσία, την σημερινή, μακρυά από την λίμνη του Αχινού και τον κάμπο. Στα οθωμανικά χρόνια ανήκε στον καζά τωνΣερρών στο Σαντζάκι της Θεσσαλονίκης και ονομαζόταν Ζίχνε - Zihne. Ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος την 29η Ιουνίου 1913 μαζί με την περιοχή των Σερρών.
Αλιστράτη
Η Αλιστράτη είναι νεότερη της Ζίχνης, αν και στην περιοχή της έχουν βρεθεί ίχνη πρώιμης θρακικής αλλά και ρωμαϊκής κατοίκησης. Στην περιοχή της Αλιστράτης κατοικούσαν οι Δόβηρες και οι Ηδωνοί, θρακικά φύλα της περιοχής. Στην περίοδο της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Αλιστράτη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, η οποία οδήγησε σταδιακά στην πνευματική άνθηση με την ίδρυση σημαντικών εκπαιδευτηρίων, όπως η Κεντρική Ελληνική Σχολή Αλιστράτης και η Αστική Σχολή, η οποία διέθετε οικοτροφείο, παρθεναγωγείο, αρρεναγωγείο, βιβλιοθήκη ακόμη και τυπογραφείο και ως πνευματικό κέντρο της περιοχής, σε συνδυασμό με την Μονή Αγίας Κυριακής διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ενάντια στις προσπάθειες εκβουλγαρισμού της Ανατολικής Μακεδονίας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Αλιστράτη ήταν η έδρα της Μητρόπολης Φιλίππων, Δράμας και Ζιχνών. Ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος την 1η Ιουλίου του 1913 μαζί με την πόλη και την περιοχή της Δράμας.
Ερείπια της αρχαίας ακρόπολης
Πάνω από το χωριό Σφελινός υπάρχουν ερείπια Ακρόπολης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού έχουν εντοπιστεί αρχαία ευρήματα. Ειδικότερα στη θέση Μέγας Αλέξανδρος, βόρεια του οικισμού, έχουν βρεθεί ερείπια κάστρου, καθώς και τάφοι με πλούσια κτερίσματα.[1]
Παλιά γέφυρα στον ποταμό Αγγίτη.
Σε απόσταση 6 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλιστράτης, στη θέση Πετρωτό, βρίσκεται το γνωστό σπήλαιο Αλιστράτης που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Στην βόρεια πλευρά της Αλιστράτης μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα αρχαία ορυχεία που λειτουργούσαν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εξορύσσονταν σίδηρος, χαλκός, χρυσός και διάφορα πετρώματα για την βαφή των αγγείων. Στην Αλιστράτη λειτουργεί επίσης, ζωολογικός κήπος στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ η αρχιτεκτονική της πόλης είναι πλούσια με πλήθος νεοκλασικών και μακεδονίτικων κτηρίων.
Η Νέα Ζίχνη είναι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !