19 Ιανουαρίου 2016

Κονδυλώματα! Όταν το προφυλακτικό δεν είναι αρκετό!

Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν ότι τα κονδυλώματα είναι γυναικεία υπόθεση ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κονδυλώματα και στους άντρες είναι ένα συχνό φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι τα κονδυλώματα παρουσιάζονται κυρίως  δύο με τρεις μήνες μετά τις
καλοκαιρινές διακοπές, στην πραγματικότητα η νόσος είναι παρούσα όλες τις εποχές. Πολλοί ασθενείς αναζητούν θεραπεία προκειμένου να αφαιρέσουν με τον πιο αποτελεσματικό και ανώδυνο τρόπο τα κονδυλώματα που ανακαλύπτουν. Οι περιοχές που εμφανίζονται συνήθως είναι το αιδοίο και το πέος, το όσχεο, η ουρήθρα, ο πρωκτός και τα τελευταία χρόνια η στοματική κοιλότητα.
Τα κονδυλώματα είθισται να εμφανίζονται περίπου δύο με τρεις μήνες μετά την μόλυνση χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας. Μπορεί να εμφανιστούν μετά από χρόνια. Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια τα οποία είναι περισσότερο ενοχλητικά αλλά και επικίνδυνα.
Τα κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται ως στελέχη χαμηλού κινδύνου για καρκινογένεση στους άντρες.
Ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός, στελέχη του οποίου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στις γυναίκες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε έναν από τους τύπους του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δεν μολύνονται όμως όλοι, ούτε εκδηλώνουν κονδυλώματα όλοι.
Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Χειρουργός και Δ/ντής Χειρουργός στο  θεραπευτήριο ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ MD HOSPITAL, Δημήτρης Φιλίππου, «αυτοί που είναι περισσότερο επιρρεπείς είναι οι άνθρωποι με χαμηλό, αδύναμο, αμυντικό σύστημα». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν όσοι έχουν συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, καθώς ακόμη και αν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αυτό δεν τους προστατεύει 100%. Ωστόσο η σύσταση είναι να το χρησιμοποιούν πάντα».


Πως γίνεται η διάγνωση;
Συνήθως, η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την λήψη ενός μικρού κομματιού από τις αλλοιώσεις (βιοψία) για ιστολογική εξέταση.  Η διάγνωση του τύπου του ιού HPV, είναι επίσης πολύ σημαντική προκειμένου να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τους επικίνδυνους τύπους του ιού που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση στο πέος και στην περιοχή του πρωκτού.
Θεραπεία
Σκοπός της θεραπείας είναι η καταστροφή των βλαβών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μεθόδους. «Το Laser CO2 και η ραδιοσυχνότητα είναι οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι αφαίρεσης των κονδυλωμάτων καθώς είναι απλές, ακριβείς και εγγυούται την εξάλλειψη όλων των υπαρχόντων κονδυλωμάτων. Γίνονται με τοπική αναισθησία, και δεν υπάρχει αιμορραγία ή πόνος κατά την αποθεραπεία» τονίζει ο Δρ. Φιλίππου.
Η διαθερμοπηξία, η ηλεκτροκαυτηρίαση και η κρυοπηξία ή κρυοθεραπεία είναι δύο παλαιότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ωστόσο και σήμερα ανάλογα πάντα με την περίπτωση.  Δεν θεωρούνται κατάλληλες μέθοδοι για εκταταμένες βλάβες.
Χειρουργική αφαίρεση. Εφαρμόζεται συνήθως σε αλλοιώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις άλλες μεθόδους. Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα μεταδίδονται με της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό επομένως, και οι δύο σύντροφοι να εξεταστούν και να συζητήσουν με το γιατρό τους για τους τρόπους αποφυγής της επανεμφάνισής και της εξάπλωσής τους.


Λίγα λόγια για το Δρ Δημήτρη Φιλίππου
Ο Δρ Δημήτρης Φιλίππου είναι Γενικός Χειρουργός με μεγάλη χειρουργική εμπειρία σε όλη τη γκάμα των παθήσεων που άπτονται της Γενικής Χειρουργικής. Το βιογραφικό του πέρα από τις βασικές του σπουδές και το διδακτορικό του, πλαισιώνουν μια σειρά από μετεκπαιδεύσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει παρακολουθήσει σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Κλινικές στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Ρωσία.
Έχει πλούσιο κλινικό κι εργαστηριακό έργο όπως επίσης και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !