29 Οκτωβρίου 2017

Γεώργιος (Γκόγκος) Θωμόπουλος: Σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τη ΡητίνηΟ Γεώργιος (Γκόγκος) Θωμόπουλος (1866 - 1952), ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τη Ρητίνη Πιερίας.


Ο Γεώργιος Θωμόπουλος του Δημητρίου γεννήθηκε στη Ρητίνη Πιερίας το 1866. Απεβίωσε το 1952. Από τις αρχές του Μακεδονικού Αγώνα εντάχθηκε ως οπλίτης στις αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στην περιοχή. Σύντομα αναδείχτηκε σε οπλαρχηγό και συγκρότησε δική του ένοπλη ομάδα, της οποίας τέθηκε επικεφαλής και έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο "καπετάν Γκόγκος".

Έδρασε με την ομάδα του στην περιοχή του Ολύμπου με κύρια αποστολή την προστασία των Ελληνικών πληθυσμών από τις Οθωμανικές αυθαιρεσίες, την παροχή ασφάλειας στις εφοδιοπομπές που κατευθύνονταν προς τη Μακεδονία από το ελεύθερο Ελληνικό κράτος και την αναχαίτιση της Ρουμανικής προπαγάνδας στην περιοχή, σε βάρος των βλαχόφωνων. Ιδιαίτερα αμείλικτος στάθηκε εναντίον των ηγετών της Ρουμανικής προπαγάνδας στην περιοχή, Χατζηγώγου και Τζέγκα. Συνεργάστηκε σε κοινές επιχειρήσεις με τον συντοπίτη του, οπλαρχηγό Νικόλαο Στρεμπίνο, καθώς και με τους Ν. Ρόκα, Μ. Αναγνωστάκο (Ματαπά) και Γ. Φραγκάκο (Μαλέα).

Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων και τη χορήγηση αμνηστίας στους εμπόλεμους αντάρτες, ο Γεώργιος Θωμόπουλος παρέδωσε τα όπλα, αφού πρώτα φυγάδευσε την οικογένειά του, η οποία διώκονταν από τις Τουρκικές αρχές. Ο ίδιος παρέμεινε σε ετοιμότητα και μετά από λίγο καιρό, ανέλαβε πάλι δράση για να προστατεύσει τους Ελληνικούς πληθυσμούς. Πήρε μέρος ως εθελοντής με το σώμα του, στους Βαλκανικούς Πολέμους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !