17 Αυγούστου 2017

Άνω Άγιος Ιωάννης Πιερίας: Χωριό 480 κατοίκων 5 χιλιόμετρα από την Κατερίνη





Ο Άνω Άγιος Ιωάννης (πιο γνωστός ως Άνω Αγιάννης) είναι χωριό του νομού Πιερίας, στο Δήμο Κατερίνης. Έχει πληθυσμό 442 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η απόσταση του χωριού είναι 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. ο Άνω Άγιος Ιωάννης αποτελεί μέρος της Τοπική Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννου, μαζί με τον οικισμό Νέος Άνω Άγιος Ιωάννης (35 κάτοικοι). Ο συνολικός πληθυσμό της είναι 477 κάτοικοι, κατά την Απογραφή του 2011.
Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 περατώθηκε η κατασκευή δρόμου μήκους 3.400μ. και διευκολύνθηκε η κίνηση μεταξύ του Κάτω Αγιάννη προς Άνω Αγιάννη, Τρίλοφο και Ρυάκια, αποφεύγοντας τη μεγάλη διαδρομή μέσω Κατερίνης, εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες και τους αγρότες της περιοχής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ενοριακός Ναός του Άνω Προφήτη Ηλία, ο Άγιος Παντελεήμων και το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Το χωριό διαθέτει Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Η Πίνδος" αγωνίζεται στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του Νομού. Το Δημοτικό Σχολείο του συγχωνεύτηκε με το Δημοτικό Σχολείο της Γανόχωρας. Λειτουργεί μονοθέσιο νηπιαγωγείο και γεωργικός συνεταιρισμός.

Εκτός από τα καπνά, που αποτελούν το κυριότερο γεωργικό προϊόν, στο χωριό ασχολούνται και με τις ελιές.

Το 2007 ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα[1] στην περιοχή.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό ήταν και είναι γνωστό με την ονομασία "Τούμπα Αγιάννη", επειδή είναι κτισμένο πάνω σε ύψωμα (τούμπα). οι κάτοικοί του είναι τουρκόφωνοι και Πόντιοι. Ο Άνω Αγιάννης ιδρύθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από την Καισάρεια και το Άργος της Καισάρειας (το μόνο χωριό της περιοχής που δεν είχε εξισλαμιστεί), μετά το 1922. Μάλιστα, οι κάτοικοι του Άργους είχαν τουρκικά ονόματα και μόνο μετά την έλευση της δημοκρατίας στην Τουρκία απέκτησαν ονόματα ελληνικά, καθώς με τη δημοκρατία παραχωρήθηκαν ελευθερίες στα σχολεία. Ο πρώτος προορισμός των προσφύγων ήταν η Δράμα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έντονο ήταν το φαινόμενο της μετανάστευσης των κατοίκων του χωριού, σε χώρες όπως η Γερμανία.

Ο περιηγητής Ζώτος Μολοσσός αναφέρεται στο χωριό γύρω στο 1880 με το όνομα "Μικρός- Μεγάλος Αγιάννης". Στην αναφορά του στο χωριό, ο Μολοσσός λέει ότι απέχει 1 ώρα από την Κατερίνη. "Κώμη 200 οίκων στους πρόποδες των Πιερίων με πεδιάδα αξιόλογον αρδευομένην υπό τερπνού ποταμού".[2] .
Πολιτιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο τηρείται το έθιμο του καψίματος των καλικάντζαρων[3] στο δημοτικό διαμέρισμα του Άνω Αγιάννη . Οι καλικάντζαροι φτιάχνονται από κέδρα και οδηγούνται στην πυρά από το χέρι των κατοίκων, στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος. Τηρείται επίσης το έθιμο με τις αβγομαχίες.Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Κατερίνης και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο «Άργος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !