5 Αυγούστου 2017

Βροντού Πιερίας: Κωμόπολη 2000 κατοίκων 16 χιλιόμετρα από την ΚατερίνηΗ Βροντού είναι ημιορεινή κωμόπολη του νομού Πιερίας, σε υψόμετρο 120 μέτρων, που έχει 2.000 περίπου κατοίκους (απογραφή 2011). Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δίου Ολύμπου και ευρίσκεται νοτιοδυτικά της Κατερίνης. Απέχει από την Κατερίνη 16 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη κοντά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας και έλαβε την ονομασία της από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.

Σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό και σε υψόμετρο 400 μ. βρίσκεται η Παλιά Βροντού, από την οποία σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο ο διατηρητέος ναός του Αγίου Νικολάου.

Η Βροντού είναι η είσοδος του Ολύμπου από τη βόρεια πλευρά του μυθικού βουνού. Πολλοί ορειβάτες με αφετηρία τη Βροντού προσεγγίζουν τις πανέμορφες κορυφές του Ολύμπου. Πριν την είσοδο στον Όλυμπο, στην τοποθεσία Άγιοι Απόστολοι, υπάρχει το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και οι εγκαταστάσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς, για χρήσιμες πληροφορίες.Στα 1100 μ. υψόμετρο λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο "Κρεβάτια" (προσέγγιση μονοπάτι 1,5 ώρα, αυτοκίνηιτο μισή ώρα) με δυνατότητα διανυκτέρευσης και φαγητού. Κρατήσεις και πληροφορίες στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου Δίου Ολύμπου.

Τρία μεγάλα ρέματα, με εντυπωσιακούς καταράκτες, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Κόρης και του Αράπη, τροφοδοτούν με άφθονα και γάργαρα νερά τους ταμιευτήρες ύδρευσης και άρδευσης της Βροντούς και των άλλων πέντε χωριών της Δημοτικής Ενότητας Δίου, ακόμα και της Κατερίνης.


Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει έναν οικισμό, με 2.081 κατοίκους. Έχει νέο ιατρείο[1], οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο, δύο Νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, Πολιτιστικό Σύλλογο και Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Όλυμπος". Στο ποδόσφαιρο, στην A΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας αγωνίζεται η ομάδα του χωριού "Όλυμπος Βροντούς". Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια καπνού, αμπελιού, ακτινιδίου και η κτηνοτροφία. Δευτερεύουσα ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια,δημητριακών, ροδιών, μήλων, ελαιωδών καρπών κ.λ.π. Ο ΣΠΕΚΟ είναι ο αγροτικός συνεταιρισμός που ίδρυσαν οι αγρότες του χωριού.

Το 1981 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς, με σκοπό, την προαγωγή του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, τη διατήρηση της παράδοσης, την προβολή της ιστορίας και της λαογραφίας του χωριού. Στεγάζεται στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Το 1993 ιδρύθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς με σκοπό τη γνωριμία και συνδιαλλαγή με τον Όλυμπο. Διοργανώνει κάθε Κυριακή πεζοπορίες και ορειβασίες σε διάφορες τοποθεσίες του Ολύμπου, καθώς κάθε Ιούνιο τον ημιμαραθώνιο Ολύμπου.

Στο χωριό εδρεύει και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Διόνυσος FM".

Το 2007 εγκαταστάθηκε στο χωριό και μετεωρολογικός σταθμός [2].

Τον ίδιο χρόνο η πλατεία του Δημοτικού διαμερίσματος Βροντούς βραβεύτηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της έκθεσης Polis ως η ομορφότερη πλατεία ή πεζόδρομος στην Ελλάδα[3]μαζί με άλλες 12.

Το 2009 εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του γηπέδου της Βροντούς (σύγχρονα αποδυτήρια, σκεπαστή κερκίδα, βοηθητικό γήπεδο, νέα περίφραξη κ.λ.π). Στα εγκαίνεια έγινε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των βετεράνων του Πιερικού και της Εθνικής Ελλάδος

Το 2010 έγιναν στην πλατεία του χωριού τα αποκαλυπτήρια της προτομής του φονευθέντος το Μάρτιο του1966, προέδρου της κοινότητας, Τσιμήτρη Αθανασίου.
Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αρχικά (στις αρχές του 17ου αιώνα περίπου) βρισκόταν στη θέση Πλατύδρομος και το όνομά του ήταν Καραβάν Σεράι, που σημαίνει "πανδοχείο" από το όνομα ενός πανδοχείου που αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού ονομάζονταν "Γκρέκοι" και ασχολούνταν με τη γεωργία. Γύρω στα 1700 το χωριό μεταφέρθηκε σε νέα θέση, 2 χιλιόμετρα πιο νότια και σε υψόμετρο 400 μ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.

Την ονομασία Βροντού (αναφέρεται από περιηγητές και με το όνομα Βροντούσα) την πήρε το χωριό περίπου το 18ο αιώνα και την οφείλει στη βροντή που κάνει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό.

Εκτός από τους Γκρέκους στο χωριό εγκαταστάθηκαν πολλοί βοσκοί μετά το 1800. Αυτοί πήραν την ονομασία "Κοπατσάρηδες" και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.

Οι Γκρέκοι και οι Κοπατσάρηδες με τους γάμους μεταξύ τους ευθύνονται για τη δημιουργία του πληθυσμού που σήμερα αποτελεί το σημερινό χωριό.

Οι κάτοικοι της Βροντούς έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.

Ο πληθυσμός του χωριού το 1910 ανερχόταν σε 250 και το 1929 σε 639 κατοίκους περίπου.
Πολιτισμός και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κεντρικός ναός της Βροντούς είναι ο Άγιος Νικόλαος.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ρέμα της Αγίας Τριάδας,, κοντά στον ποταμό Ενιπέα, λαμβάνει χώρα "ρίβερ πάρτι" κάθε καλοκαίρι.

Το καρναβάλι της Βροντούς (Βροντινό Καρναβάλι) διεξάγεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο από τα γειτονικά χωριά και όλη την Πιερία. Στη διάρκεια της γιορτής γίνεαται παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων σχημάτων καρναβαλιού, προσφέρονται πίτες και κρασί.

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το "τραπέζι της Αγάπης". Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται[4]από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.
Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα. Σήμερα είναι ένα ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.Άλλα ξωκλήσια είναι ο Άγιος Δημήτριος και η Αγία Παρασκευή.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό και βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879.

Η Αγία Κόρη είναι ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το, κατά την παράδοση, θαυματουργό αγίασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !