11 Αυγούστου 2016

Στην 4η θέση της κωπηλασίας Νικολαΐδου-Ασουμανάκη

Η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη στον τελικό του διπλού σκιφ γυναικών της Ολυμπιακής ρεγκάτας κατέλαβαν την 4η θέση πληρώνοντας το κακό τους ξεκίνημα που τους στέρησε τη δυνατότητα να ανέβουν στο βάθρο.

Μόνο που για ένα πλήρωμα το οποίο είναι μαζί εδώ και ένα χρόνο, η 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι η 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει πριν από λίγους μήνες είναι σπουδαία επιτεύγματα τα οποία αποδεικνύουν ότι όλο το μέλλον τις ανήκει καθώς ήταν κι οι πιο μικρές σε ηλικία αθλήτριες που συμμετείχαν στον τελικό.

Όσον αφορά τον αγώνα στα πρώτα 500 μέτρα το ελληνικό πλήρωμα ήταν πολύ αργό και έμεινε πολύ νωρίς πίσω με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 6η θέση με χρόνο 2:01.47.

Μετά το πρώτο 500αρι άρχισε η προσπάθεια ανάκαμψης, ωστόσο με το κλείσιμο των χιλίων μέτρων το μόνο που είχαμε καταφέρει ήταν να περάσουμε στην 5η θέση με επίδοση 3:59.52, πέντε δευτερόλεπτα μακριά από την 3η θέση και 7 από την προπορευόμενη Μεγάλη Βρετανία.

Στα επόμενα 500 μέτρα προσπάθησαν να πλησιάσουν το πλήρωμα από την Λιθουανία που βρισκόταν στην 3η θέση, αλλά τελικά κατάφεραν να προσπεράσουν τις Γαλλίδες καταλαμβάνοντας την 4η θέση, ενώ το χρυσό μετάλλιο πήρα οι Πολωνέζες Φούλαρτσικ, Μάνταϊ.

Από την κολύμβηση στην κωπηλασία: Μια διαδρομή με επιτυχίες
Το υγρό στοιχείο ήταν πάντα στο αίμα τους… Βλέπετε αμφότερες ξεκίνησαν την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό από την κολύμβηση, αλλά με διαφορετικές αφορμές βρέθηκαν, για καλή μας τύχη, στην κωπηλασία.

Κι αφού πορεύτηκαν μόνες τους κάνοντας κουπί, η Κατερίνα Νικολαΐδου και η Σοφία Ασουμανάκη αποφάσισαν από πέρσι τον Απρίλιο να γίνουν ζευγάρι στη βάρκα, φτάνοντας πολύ γρήγορα στην 2η θέση του κόσμου (Σεπτέμβριος 2015) στο Ογκεμπέλετ της Γαλλίας. Μια τεράστια επιτυχία για ένα νέο πλήρωμα που έδωσε παράλληλα και το εισιτήριο για το Ρίο.

Η Κατερίνα γεννήθηκε στην Κατερίνη (22/10/92) και είναι η ‘μεγάλη’ της βάρκας. Ξεκίνησε από την κολύμβηση αλλά η ενασχόληση του πατέρα της Γιάννη με την κωπηλασία (παλιός πρωταθλητής) την τράβηξε σιγά, σιγά από την πισίνα και την έβαλε στα γλυκά νερά.

Το 2008 ήρθε ο πρώτος εγχώριος τίτλος (σε επίπεδο κορασίδων), το 2010 η πρώτη μεγάλη διεθνής διάκριση (χάλκινη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων) και από το 2013 ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη.

Στα 21 της αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά όπου πήρε το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες για να έρθει το 2015 η μεγάλη αλλαγή καθώς από μονό σκιφ ελαφρών βαρών, ανέβηκε κατηγορία και βρέθηκε στο διπλό σκιφ μαζί με την Σοφία Ασουμανάκη.

Το ιδανικό, όπως αποδείχθηκε ταίρι, για να υλοποιήσει το όνειρο που έχασε για λίγο το 2012 όταν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η Σοφία, η μικρή της παρέας, ξεκίνησε επίσης από την κολύμβηση, αλλά στα 15 της ένιωθε πια ότι η πισίνα δεν την γεμίζει. Σε αντίθεση με την Κατερίνα, δεν είχε κάποιο οικογενειακό ερέθισμα για να την σπρώξει προς την κωπηλασία, αλλά ευρισκόμενη τυχαία το 2012 στον Σχοινιά γνώρισε κάποιους κωπηλάτες.

Οι πρώτες κουβέντες και παροτρύνσεις, αρχικά δεν έδειχναν ικανές για να της αλλάξουν τη ζωή, όμως αρκούσαν λίγες επαφές με τα κουπιά για να συμβεί…

Σαν έτοιμη από καιρό άρχισε να δημιουργεί αίσθηση στον μικρόκοσμο της κωπηλασίας και το έμπειρο μάτι του εθνικού προπονητή Τζιάνι ΠΟστιλιόνε δεν λάθεψε και πάλι…

Η αλλαγή κατηγορίας της Νικολαΐδου και η εμφάνιση της Ασουμανάκη γέννησαν ένα νέο πλήρωμα, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες βρήκε συγχρονισμό στο κουπί και χημεία έξω και μέσα από το νερό για να έρθει η 2η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κι εκεί ήταν η πρώτη δικαίωση των κόπων που είχαν κάνει, αλλά και των μεγάλων αποφάσεων που είχαν πάρει, γνωρίζοντας και πιστεύοντας όμως ότι στο Ρίο μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !