24 Απριλίου 2016

Πάσχα στην Τήνο ... στη νύφη των Κυκλάδων

Το Πάσχα στην Τήνο μυρίζει θάλασσα και σου ανοίγει το δρόμο για το –προσωπικό- θαύμα.

Το νησί ολάνθιστο, με τα σπάρτα να κιτρινίζουν, τις μαργαρίτες να γεμίζουν τις πλαγιές και τον Απρίλη να μοσχοβολά, περιμένει να υποδεχθεί την Ανάσταση.


Η Λαμπρή, σε όλα τα νησιά μας είναι μοναδική, μα έχετε πολλούς λόγους να επισκεφτείτε αυτό το Πάσχα την Τήνο, και να ζήσετε  την Ανάσταση πατώντας αριστοτεχνικά  πάνω στην Ορθόδοξη και Καθολική  παράδοση.

Τα χωριά πανέμορφα, πεντακάθαρα και  ασβεστωμένα, τα σπίτια περιποιημένα, η Χώρα σε οργασμό, όλοι τη Μεγάλη Εβδομάδα  ζουν αυτήν την μοναδική στιγμή της Χριστιανοσύνης. Το  Θείο Δράμα και την Ανάσταση. Και περνούν  μέσα από την δική τους κάθαρση στην ανάσταση  ψυχής.

Το νησί αυτήν την εποχή προσφέρετε για εκδρομές, είτε με  αυτοκίνητο, είτε περπατώντας τα μοναδικά του μονοπάτια, που καλύπτουν αποστάσεις σχεδόν 100 χιλιομέτρων.

Από τον Πύργο και τον Πάνορμο, τα Ιστέρνια, την Καρδιανή, τον Τριαντάρο, το Φαλατάδο, το Κτικάδο, τα Δύο Χωριά, τον Τριπόταμο, το Αγάπη, την Κολυμπήθρα, το Πόρτο  και το  Βωλάξ, το νησί σφύζει από ζωή.

Κάθε μέρα της Μεγαλοβδομάδας έχει τα έθιμα της και το δικό της προφίλ. Για παράδειγμα την Μ. Τρίτη οι ντόπιες νοικοκυρές φτιάχνουν τις παραδοσιακές τυρόπιτες, ένα αναστάσιμο γλύκισμα με τυράκι τηνιακό, ένα κυκλαδίτικο τζίζ κέικ, μοναδικής γεύσης και νοστιμιάς.

Την Μ. Τετάρτη τελείται το Ευχέλαιο. Είτε βρεθείτε  στον Ιερό Ναό της Παναγίας ή στο Μοναστήρι στο Κεχροβούνι, η τελετή είναι μοναδική.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα κορυφώνεται με τη Σταύρωση και το τελετουργικό σε όλες τις εκκλησίες του νησιού καθηλώνει τον επισκέπτη.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση. Αξίζει να παρακολουθήσετε το Καθολικό τελετουργικό στην  Καθολική Μητρόπολη της Ξινάρας με την περιφορά του Τιμίου Σταυρού και της Πονεμένης (το άγαλμα της Παναγίας).

Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιείται η περιφορά των Επιταφίων. Στη Χώρα γίνεται πρώτα η περιφορά του Καθολικού Επιτάφιου και στην συνέχεια 7 Επιτάφιοι από ισάριθμες ενορίες συγκεντρώνονται στην μαρμάρινη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια. Σχεδόν όλα τα χωριά «κατεβαίνουν» στη χώρα για να παρακολουθήσουν την τελετή.  Ψαροκάικα και καράβια της γραμμής «σφυρίζουν» και προσκυνούν με το δικό τους τρόπο.

Στη συνέχεια, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς τα  Σπιτάλια και μπαίνει στο νερό. Μάλιστα  στη βραχονισίδα Χάνδρα, που βρίσκεται μπροστά από την παραλία στα Σπιτάλια, τοποθετούνται  μεγάλοι φωτεινοί σταυροί. Ο Επιτάφιος, ο παπάς και τα εξαπτέρυγα μπαίνει στο νερό, όπου και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Ο επιτάφιος του Αγ. Νικολάου συνεχίζει προς το νεκροταφείο, όπου τελείται και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.

Το Μεγάλο Σάββατο το νησί πλέον δεν κρατιέται, λές και περιμένει τη δική του Ανάσταση. Το κλίμα είναι εορταστικό, χαρούμενο, Δοξαστικό.  Η πρώτη Ανάσταση ψάλλετε στις 12 το μεσημέρι.

Με το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην» σκορπίζονται λεμονόφυλλα σε όλη την εκκλησία της Μεγαλόχαρης και οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το φυλάξουν για ευλογία και καλή τύχη.
 
Το βράδυ, με  το «Χριστός Ανέστη» η μία ενορία συναγωνίζεται την άλλη στο ποια θα ακουστεί περισσότερο. Τα βαρελότα και τα τρομπόνια έχουν το λόγο. Αν σας «φοβίζουν» προτιμήστε να Αναστήσετε στο Μοναστήρι στο Κεχροβούνι.

http://www.tinostoday.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !