17 Απριλίου 2016

Ντομάτα: το κορυφαίο λαχανικό της μεσογειακής κουζίνας

Θεωρείται το δεύτερο σε κατανάλωση λαχανικό παγκοσμίως και αποτελεί εκτός από ένα πολύτιμο συστατικό στην κουζίνα μας και ένα φάρμακο για την υγεία μας.

Το εσωτερικό τμήμα της ντομάτας αποτελείται από σαρκωδη τμήματα και σπόρους, τα οποία περιβάλλονται από μεγάλη ποσότητα νερού. Αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και παρέχει ωφέλιμα θρεπτικά  συστατικά για την υγεία. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β1, Β3, Β6, Β9, C, E και Κ και είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, και χαλκό, ενώ εχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία οφείλεται στο β- καροτένιο, αλλά κυρίως  στην υψηλή περιεκτικότητα της στην ουσία λυκοπένη ( ή λυκοπένιο).
Πως μας ωφελεί
  1. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  2. Ενισχύει το  ανοσοποιητικό σύστημα
  3. Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  4. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης
  5. Ενισχύουν το σκελετικό σύστημα
  6. Δρά έναντι της αθηροσκλήρωσης.

Η συγκέντρωση και η απορρόφηση του λυκοπενίου  είναι υψηλότερες όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Γι’ αυτό το λόγο προτιμάμε ψητή ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας. Ακόμη, επειδή το λυκοπένιο θεωρείται λιποδιαλυτό συστατικό, θα ηταν προτιμότερο πάντα να συνοδεύεται από μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση.

Της Άννας Καραγιώργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !