17 Απριλίου 2016

Επείγουσα ερώτηση Εύας Καϊλή για τις συνθήκες υγιεινής στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Επείγουσα ερώτηση για το προσφυγικό πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως την περιοχή της Ειδομένης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής του S&D Εύα Καϊλή.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε πως: «Οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς των προσφύγων τους καθιστούν εστίες μόλυνσης και ουσιαστικά ακατάλληλους ειδικά για τα μικρά παιδιά. Με την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί από την ανέλεγκτη εισροή προσφύγων στην Ελλάδα και την παντελή απουσία της ελληνικής πολιτείας έχουμε οδηγηθεί σε τελείως απάνθρωπες καταστάσεις για τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και διάφοροι τοπικοί φορείς επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης καθώς και τον κίνδυνο εξάπλωσης διαφόρων επιδημιών. Είναι αδήριτη ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να αποφευχθεί, κατ’ αρχάς, η διακινδύνευση χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών».
Και συνέχισε «Η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης και η ελαφρότητα και ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα αποτυπώνονται χαρακτηριστικά σε καθημερινές δηλώσεις Υπουργών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής της η κ. Καϊλή αναφέρεται στα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην περιοχή της Ειδομένης: «Μη βλέποντας λύση στο πρόβλημά τους μάλιστα, πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν παρανόμως τα σύνορα, προκαλώντας ουσιαστικά ζητήματα και συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ των μεθοριακών και αστυνομικών δυνάμεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η απουσία εθνικής στρατηγικής από την νυν κυβέρνηση, για τους Έλληνες  αστυνομικούς και τις μεθοριακές δυνάμεις στην περιοχή μπορεί δυνητικά να αποβεί και εθνικά επικίνδυνη».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Οι υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, που επικρατούν στους «καταυλισμούς» των προσφύγων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από δημοσιεύματα ως οι πρώτες «φαβέλες» της Ευρώπης. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρίσκονται περισσότερα από 11.269 άτομα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τοπικοί φορείς, όπως ο Δήμαρχος, λόγω της σωρείας μολύνσεων από ασθένειες (ηπατίτιδας, λεπτοσπείρωσης, δερματικές ασθένειες, ψώρας) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών και ασθενειών εκλιπουσών στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο (π.χ. ελονοσίας). Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ζητά να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να γίνεται απολύμανση σε όλα τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς από την περιοχή. Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι αδυνατούν να παρέμβουν και να προχωρήσουν σε απολύμανση των εστιών. Ο έλληνας Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι θα σταματήσει την επαναπροώθηση προσφύγων, αν δεν βεβαιωθεί για τις συνθήκες υγιεινής.
Ερωτάται η Επιτρόπη:
Πως τα όργανα της ΕΕ θα προασπίσουν το ανώτερο αγαθό της υγείας, ως έκφανση της προστασίας του ιδιωτικού βίου (ΕΣΔΑ αρ. 8), της προστασίας της ελευθερίας και της ασφάλειας (ΕΣΔΑ αρ. 5), της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (ΕΣΔΑ αρ.2), που πλήττεται τόσο όσον αφορά στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους της περιοχής;
Ποια συνδρομή θα παρασχεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, για να εξασφαλιστεί η υγιεινή των προσφύγων;


Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !