18 Απριλίου 2016

Απλήρωτη η πλειοψηφία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απλήρωτοι, για άλλη μια φορά, παραμένουν αρκετοί εργαζόμενοι του Κοινωνικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - ενός από τα πιο σημαντικά και επιτυχημένα Προγράμματα που υλοποιούνται από τους Δήμους της Χώρας, με αναμφισβήτητη κοινωνική προσφορά - ενόψει Πάσχα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

Οι 3.500 εργαζόμενοι είχαν τονίσει στα συναρμόδια Υπουργεία, από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ότι θα έπρεπε να μεριμνήσουν έγκαιρα για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από την υπογραφή της έως την καταβολή των δεδουλευμένων μας είναι χρονοβόρες. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας, του Πανελληνίου Συντονιστικού του «Βοήθεια στο Σπίτι», υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ότι θα πραγματοποιούνταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην ώρα τους, κάτι που δεν έγινε. «Μάλιστα, σε συνάντησή μας στις 10 Μαρτίου 2016 είχαμε πάλι επισημάνει την καθυστέρηση στις διαδικασίες, αλλά φάνηκε ότι δεν "ίδρωσε το αυτί" κανενός. Αντίθετα, αποκαλύφτηκε ο εμπαιγμός όλων, δεδομένου, ότι ενώ μας διαβεβαίωναν, ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση ανακαλύψαμε ότι δεν ίσχυε τίποτα από αυτά…», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και συμπληρώνουν:
«Αναλγησία και εμπαιγμός δυστυχώς από την πολιτεία για άλλη μια φορά, που δε νοεί να καταλάβει, ότι οι εργαζόμενοι προσφέρουμε ανελλιπώς τις υπηρεσίες μας, είμαστε άνθρωποι, είμαστε εργαζόμενοι και όχι είλωτες, με οικογένειες και υποχρεώσεις και ότι το κράτος οφείλει να μας καταβάλει τα δεδουλευμένα μας εγκαίρως».
Το Συντονιστικό συνεχίζει την καταγγελία του, τονίζοντας πως, τα συναρμόδια Υπουργεία «αντί να λαμβάνουν υπόψη τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους σχεδιάζουν την αποδόμηση του "Βοήθεια στο Σπίτι" και την καρατόμηση των εργαζομένων».
Επισημαίνεται ότι, οι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία, ώστε να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος και μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αναγκών της.
Διεκδικούν:
• Τη μόνιμη θεσμική κατοχύρωση του υπάρχοντος προσωπικού, «καθώς παρέχουμε ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο».
• Τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και στελέχωση των Υπηρεσιών αυτών, «με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού, που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές ("Βοήθεια στο Σπίτι" κ.λπ.).
• Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, «καθώς εξακολουθούμε να μένουμε απλήρωτοι στην πλειοψηφία μας».
• «Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα να λειτουργήσουν ως φραγμός σε μία διαδικασία αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του "Βοήθεια στο Σπίτι", του κοινωνικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !