18 Απριλίου 2016

Η σωστή περιποίηση προσώπου!

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι το πιο ευαίσθητο και το πιο ντελικάτο σημείο του σώματός μας όσον αφορά το δέρμα. Ταυτόχρονα όμως είναι και το σημείο που
δέχεται τις περισσότερες «επιθέσεις» και παρεμβάσεις από εμάς αλλά και από το περιβάλλον. Σε καθημερινή βάση ταλαιπωρείται είτε από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, είτε από την έκθεσή του στον ήλιο, από το μακιγιάζ ή το κάπνισμα και τόσες άλλες επιλογές ως προς τον τρόπο ζωής. Η σωστή περιποίησή του λοιπόν καθίσταται απαραίτητη. Χρειάζεται να ακολουθείται ένα καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας του στα όρια ιεροτελεστίας! Και όχι. Τα πασπαρτού καλά γονίδια δεν αρκούν ώστε να το αφήσουμε στην τύχη του... Ανεξαρτήτως ηλικίας λοιπόν, τρόπου ζωής και γονιδιακής κατασκευής της κάθε γυναίκας η σωστή περιποίηση είναι μονόδρομος.

   Ως γνωστόν, στην αγορά τα προϊόντα περιποίησης είναι χωρισμένα σε κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο δέρματος. Δεν κάνουν όλα τα προϊόντα για όλες τις γυναίκες και όσο πιο προσεκτικά είναι επιλεγμένα, τόσο το καλύτερο! Πριν περάσουμε λοιπόν στα στάδια της φροντίδας του προσώπου, ας πούμε δύο λόγια για τους 6 διαφορετικούς τύπους του δέρματος που είναι καθοριστικοί στην περιποίηση.
Λιπαρό δέρμα
Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι διευρυμένοι πόροι, η υπερέκκριση σμήγματος και η γυαλιστερή όψη ιδίως στην περιοχή Τ, δηλαδή στο μέτωπο, το πηγούνι και τη μύτη. Το καλό είναι πως το δέρμα αυτό γερνά δυσκολότερα.
Ξηρό δέρμα
Είναι λεπτό, ξεφλουδίζεται με την πρώτη ευκαιρία και η υφή του είναι άγρια. Εμφανίζει κόκκινα σημάδια, και έχει τάση για εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα. Έχεις την αίσθηση πως μετά τον καθαρισμό σε τραβάει. Επιπροσθέτως, δε διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατακράτηση του νερού και χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας.
Αφυδατωμένο δέρμα
Είναι παρόμοιο με το ξηρό δέρμα, αλλά όχι το ίδιο. Το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραίτητα ξηρό. Χαρακτηριστικό του είναι η έλλειψη νερού, η μαραμένη όψη και η άγρια υφή.
Μεικτό δέρμα
Το μεικτό δέρμα συγκεντρώνει χαρακτηριστικά και από το λιπαρό αλλά και από το ξηρό δέρμα. Είναι λιπαρό στο σημείο Τ αλλά ξηρό στα μάγουλα.
Ευαίσθητο δέρμα
Αυτό το δέρμα είναι λεπτό, εύθραυστο και ερεθίζεται εύκολα παρουσιάζοντας κοκκινίλες και αντιδρώντας σε αρκετές ουσίες. Επίσης, εμφανίζει ξηρότητα και μετά απ’όλα αυτά επόμενο είναι να δημιουργείται αίσθημα φαγούρας.
Κανονικό δέρμα
Το δέρμα ευλογία! Απαλό, ομοιόμορφο, χωρίς εμφανείς ατέλειες, ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια ξηρότητας ή λιπαρότητας, και αρκετά ανεκτικό.

   Μόλις λοιπόν ξεκαθαρίσεις σε ποιoν από τους παραπάνω τύπους εμπίπτει το δέρμα σου-ενδεχομένως και με τη βοήθεια ενός δερματολόγου-προμηθεύσου τα κατάλληλα προϊόντα και ακολούθησε τα εξής 6 βήματα:

Καθαρισμός
Τόνωση
Ενυδάτωση
Ενυδάτωση για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών
Ορός περιποίησης
Αντιηλιακή προστασία (πρωί)

Πιο αναλυτικά:
Το βράδυ-κατά το οποίο ο καθαρισμός του προσώπου είναι πολύ πολύ σημαντικός-
σε περίπτωση που φοράς μέικ απ αρχικά πλένεις καλά τα χέρια σου και εφαρμόζεις το γαλάκτωμα στο πρόσωπό σου με τα δάχτυλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια αφαιρείς το γαλάκτωμα με ένα βρεγμένο με νερό βαμβακάκι. Αφαιρείς το μακιγιάζ ματιών με μια ειδική λοσιόν-λαδάκι για την περιοχή. Σε ένα καθαρό βαμβάκι βάλε την τονωτική σου λοσιόν και πέρνα με αυτή όλο το πρόσωπο. Ρίξε χλιαρό νερό, πλύνε το με το σαπούνι-υγρό καθαρισμού σου  και ξέπλυνέ το πάλι με χλιαρό νερό. Εφάρμοσε κρέμα ματιών και κατά προτίμηση άπλωσε μία μικρή ποσότητα ορού σε όλο το πρόσωπο. Τέλος, εφάρμοσε την ενυδατική σου κάνοντας απαλό μασάζ. Το μασάζ βοηθάει να ανοίξουν οι πόροι και να εισχωρήσει η κρέμα.
Το πρωί
μπορείς να επιλέξεις μεταξύ του δίπτυχου γαλάκτωμα-λοσιόν και του υγρού καθαρισμού σου. Μετά απλώνεις και πάλι κρέμα ματιών και προαιρετικά αυτή τη φορά τον ορό προσώπου. Στη συνέχεια εφαρμόζεις την ενυδατική σου κρέμα. Τέλος, απαραιτήτως αντιηλιακή κρέμα, την οποία πρέπει να χρησιμοποιείς χειμώνα-καλοκαίρι. Εάν μπορέσεις να βρεις μία ενυδατική που να έχει δείκτη προστασίας από τον ήλιο, ακόμα καλύτερα καθώς δε θα χρειάζεται να εφαρμόζεις δύο διαφορετικές κρέμες και να «φορτώνεις» το πρόσωπό σου περαιτέρω.  

   Και για να μην το ξεχάσω:
-Η πρόληψη των ρυτίδων καλό θα ήταν να ξεκινάει από τα 25. Από την ηλικία των 25 λοιπόν προμηθεύσου κάποια ενυδατική κρέμα με αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά.
-Τα 25 είναι επίσης η ηλικία από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσεις τη χρήση κρέμας ματιών.
-Σημαντικό θα ήταν να κάνεις και μια απολέπιση στο δέρμα σου μία φορά την εβδομάδα. Ο λόγος που οι άντρες έχουν πιο ανθεκτική και με το πέρασμα των χρόνων πιο νεανική επιδερμίδα είναι επειδή με το ξύρισμα γίνεται ταυτόχρονα και απολέπιση! Βάλε την απολέπιση στη ζωή σου σε εβδομαδιαία βάση και θα έχεις αντίστοιχα αποτελέσματα!
-Πίνε όσο νερό πρέπει, μην κάνεις δίαιτες-εξπρές, προσπάθησε να μην προσλαμβάνεις τροφές όπως αλάτι, γλυκά, τυποποιημένα τρόφιμα και αλκοόλ.
-Τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά, βιταμίνη του συμπλέγματος Β καθώς και ανθοκυανίνες τις κάνουμε φίλες μας. Με μέτρο και ισορροπία πάντα φυσικά...!
   Πολλές οι πληροφορίες και οι διαδικασίες αλλά με το σωστό πρόγραμμα και τα όμορφα αποτελέσματα, όλα τα παραπάνω θα γίνουν απλό και τελικά αγαπημένο κομμάτι της ημέρας σου!

Της Χαρούλας Παυλίδου   

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !