1 Απριλίου 2016

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα προβιοτικά



Στις μέρες μας πολλά από τα τρόφιμα που βρίσκονται στο εμπόριο στις ετικέτες τους συχνά αναγραφούν ότι είναι ενισχυμένα με μικροοργανισμούς όπως προβιοτικά , τα οποία έχουν αποδειχτεί ότι βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού και ιδιαίτερα του έντερου.
Τι είναι όμως, τα προβιοτικά; Πώς ωφελούν τον οργανισμό και σε ποια τρόφιμα υπάρχουν;


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) καθόρισε ως προβιοτικά:« τους ζωντανούς μικροοργανισμούς (βακτήρια ή ζύμες), τα οποία κατά την κατάποση ή όταν εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο σε επαρκή αριθμό παρέχουν ένα ή περισσότερα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του υποδοχέα - ασθενή »

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου καθώς βελτιώνουν την μικροβιακή ισορροπία του εντέρου. Τα πιο γνωστά προβιοτικά που εμπλουτίζουν τα τρόφιμα είναι τα βακτήρια που ανήκουν στα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium, τα οποία βρίσκονται στην μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Η μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου θεωρείται από τα πλέον πολυάριθμα οικοσυστήματα, περιλαμβάνει περίπου 400 διαφορετικά βακτηριακά είδη. Η εντερική μικροχλωρίδα έχει παρατηρηθεί ότι μεταβάλλεται σε συνθήκες στρες σε παθογόνες καταστάσεις από τη διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης και την λήψη αντιμικροβιακών σκευασμάτων. Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο, όπως προβιοτικά γιαούρτια, ρευστά όξινα γάλατα με ή χωρίς φρούτα και, πρόσφατα, τυριά και παγωτά.
Πλεονεκτήματα από την κατανάλωση προβιοτικών
•μειώνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην λακτόζη
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε λοιμώξεις του εντέρου


Βελτίωση και διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου


Μείωση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη


Πρόληψη και ανακούφιση της δυσκοιλιότητας


Οι μέχρι στιγμής έρευνες, δείχνουν μια σημαντική επιρροή των προβιοτικών και στην πρόληψη κατά του καρκίνου, καθώς και των καρδιαγγειακών παθήσεων

Για τα προβιοτικά δεν έχει προταθεί μέχρι στιγμής κάποια συνιστώμενη πρόσληψη. Τα τρόφιμα με ζωντανούς οργανισμούς, όπως το γιαούρτι, περιέχουν ευεργετικά για τον οργανισμό βακτήρια. Ένα με δύο κεσεδάκια γιαουρτιού την ημέρα φαίνεται ότι είναι ευεργετικά για τους ενήλικες, ενώ ένα κεσεδάκι φαίνεται ότι είναι αρκετό για τα παιδιά.
Άρα η κατανάλωση των προβατικών παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Υπάρχει και συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά αλλά σε περίπτωση μιας ισορροπημένης διατροφής δεν είναι απαραίτητη η λήψη τους.

Νίκη Χρυσοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !