1 Απριλίου 2016

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Εντατικά προχωρούν οι προετοιμασίες για το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 15 έως και τις 17 Απρίλη. Μια εκδήλωση, όπως τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, η οποία
αποσκοπεί στο να καταστεί η Καλαμάτα, η περιοχή που παράγει το περισσότερο και το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο της χώρας, το επίκεντρο ενημέρωσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, παρουσίασης επιστημονικών μελετών σχετικά με τον ελαιοκομικό τομέα, καθώς και χάραξης στρατηγικής για την προώθηση του λαδιού στο εξωτερικό…
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνει έκθεση με διπλάσιους εκθέτες από το περσινό, 1ο Φεστιβάλ, θα γίνει συνέδριο με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία και με ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες και παράγοντες του τομέα της ελαιοκομίας, θα γίνουν επαφές με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάπτυξη των εξαγωγών, θα γίνουν σεμινάρια, ενώ θα γίνει και πανελλήνιος διαγωνισμός γευσιγνωσίας.
Διοργανωτές είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τη συγκεκριμένη εκδήλωση διότι αποσκοπεί στην ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στον ελαιοκομικό τομέα, στη βελτίωση και θωράκιση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και στην καλύτερη προώθησή τους στην αγορά με οικονομικά οφέλη για τον τόπο και την εθνική οικονομία.
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, γενικός γραμματέας Βασίλης Χαντζής, τόνισε ότι και ο Δήμος στηρίζει το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας διότι αποσκοπεί στην ανάδειξη των ελαιοκομικών προϊόντων της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, σημείωσε ότι μέσα από αυτό το Φεστιβάλ εξυπηρετούνται ανάγκες ενημέρωσης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ελαιοκομικό τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι να δοθεί διεθνής χαρακτήρας στην εκδήλωση.
Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή αποσκοπεί στο να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον ελαιοκομικό τομέα, να ενημερωθούν για διάφορες εξελίξεις, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και γενικά να γίνει η Καλαμάτα το κέντρο της χώρας όσον αφορά την ενημέρωση και την παρουσίαση θεμάτων σχετικά με το ελαιόλαδο και την ελιά.
Πρόσθεσε ότι στο φετινό φεστιβάλ υπάρχει μια σημαντική καινοτομία, η συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία θα μιλήσουν για τη στρατηγική της χώρας όσον αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών, ενώ θα έχουν επαφές ενημέρωσης με τους ενδιαφερόμενους τυποποιητές και εξαγωγείς.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό γευσιγνωσίας σημείωσε ότι θα γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» και το πιστοποιημένο εργαστήριο γευσιγνωσίας που διαθέτει, με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών.
Είτε, τέλος, ότι θα βραβευτούν επιστημονικές έρευνες σχετικά με τον ελαιοκομικό τομέα, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Ο Θανάσης Κυριακόπουλος, εκπρόσωπος του γραφείου συμβούλων «Ανέλιξη», στο οποίο έχουν ανατεθεί οργανωτικά θέματα του Φεστιβάλ, σημείωσε ότι το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς περιλαμβάνει: «Έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα. Ο αριθμός των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει του 40 αντί των 27 πέρσι.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ όπου καταξιωμένοι ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και την Ιταλία θα κάνουν σημαντικές εισηγήσεις ενταγμένες σε 4 θεματικές ενότητες οι οποίες είναι:
-        «Προσέγγιση των διεθνών αγορών» με την επιμέλεια της Διεύθυνσης επιχειρηματικής ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών και τη συμμετοχή τριών εμπορικών ακολούθων του Υπουργείου.
-        «Καλλιεργητικές πρακτικές και ποιότητα» με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
-        «Νέα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου» με σημαντικές ανακοινώσεις από τους Προκόπη Μαγιάτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ηλία Καστανά καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
-        «Συλλογικά σχήματα και διαχείριση προϊόντων ΠΟΠ» με τη συμμετοχή εκπροσώπου της μεγαλύτερης Ιταλικής κοινοπραξίας Ελαιολάδου ΠΟΠ Terra di Bari και εκπροσώπων κοινπρακτικών και συλλογικών φορέων από την Ελλάδα.
Επίσης στα πλαίσια του Συνεδρίου ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και η κα Εφη Χριστοπούλου,  εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας θα ενημερώσει για τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91 και τις τελευταίες τροποποιήσεις του.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από panel διαπιστευμένων γευσιγνωστών από όλη την Ελλάδα και επικεφαλής την κα Εφη Χριστοπούλου,  εμπειρογνώμονα της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - WORKSHOPS με τα παρακάτω αντικείμενα
1o Workshop – «Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές» απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές
2o Workshop – «Κοινή άλεση του ελαιόκαρπου και διαχείριση ελαιολάδου μέχρι το ράφι» απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εμπόρους
3o Workshop – «Τα ελαιοκομικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις εστίασης» απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΩΝΑ εκδρομή περιήγησης των προσκεκλημένων στο Μεσσηνιακό ελαιώνα, σε ελαιοτριβεία και σημεία ενδιαφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !