4 Μαρτίου 2016

ΤΟ 21ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στην τρίτη δεκαετία περνά πλέον το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών του Δίου Πιερίας, ένα έθιμο που δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν και να διατηρήσουν τη συνοχή οι διαμένοντες στο Δίον με τους διαβιούντες μακριά από την ιδιαίτερη παρολύμπια πατρίδα τους.

 Το φετινό 21ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών της ιστορικής έδρας του Δήμου Δίου-Ολύμπου που είναι αφιερωμένο στην κατήχηση και μόρφωση των νέων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος.
 Το έθιμο αναβιώνει για εικοστή πρώτη χρονιά με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο και δίνει την ευκαιρία σε συγγενείς και φίλους   να ανταμώσουν, να διατηρήσουν την συνοχή τους, να συνυπάρξουν και ασφαλώς να μην αποκοπούν από την πατρική γη.
  Τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, δημοτική μουσική και πλούσια εδέσματα συνοδεύουν το έθιμο, στο οποίο το παραδοσιακό φλάμπουρο δείγμα της αδελφοσύνης των κοινωνιών  οδηγεί το όλο τελετουργικό του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, το οποίο αναβίωσε τις δύο τελευταίες δεκαετίες μετά από αδράνεια πολλών χρόνων.
  Η πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη αγκαλιάσθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους του Δίου, οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχή πορεία του εθίμου.
  Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν, όταν στο χώρο του σημερινού Ιερού Ναού υπήρχε Μονύδριον υπαγόμενο στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και αποτελούσε το σημείο αναφοράς και συνάντησης των προγόνων των σημερινών κατοίκων του Δίου, της πάλαι ποτέ Μαλαθριάς. Πραγματοποιείται την τόσο σημαντική Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Κυριακή των Απόκρεω.
  Τυγχάνει της διαρκούς υποστήριξης και συμπαράστασης της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και απολαμβάνει της ευχής και ευλογίας του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  Γεωργίου.
  Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας Δημήτριος Κουτσιμάνης με επιστολή-πρόσκληση προς όλους τους Πιεριείς και όχι μόνο, επισημαίνει:
 «Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.
Με τη Θεία Χάρη και Ευλογία εισερχόμαστε πλέον στην τρίτη δεκαετία από την αναβίωση του παραδοσιακού μας εθίμου, του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας.
Ένα έθιμο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και το αναβιώνουμε στον ίδιο λατρευτικό χώρο –τότε Ιερό Μονύδριον- και σήμερα Ιερός Ναός της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής.
Το 21ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας το αφιερώνουμε στις νέες και τους νέους των Κατηχητικών συνάξεων της ενορίας μας για την ιδιαίτερη σπουδή και εξέχουσα δραστηριότητα τους στο Χριστιανικό τους φρόνημα, όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Τους συγχαίρουμε επιπρόσθετα για τις δύο Πανελλαδικές διακρίσεις που κατέκτησαν στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή τα τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Σας αναμένουμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.»


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !