27 Ιουλίου 2015

«Οι πυρκαγιές που σβήνουν με χαρτιά»

Το ερώτημα ποιός άναψε τη φωτιά αφορά τις διωκτικές αρχές και συχνά τίθεται στο τραπέζι για να κρύψει τα 2 βασικά ερωτήματα: Γιατί αργεί να σβήσει η φωτιά και κυρίως γιατί ανάβει η φωτιά;
Στο ερώτημα γιατί αργεί να σβήσει ή να σβηστεί η φωτιά οι απαντήσεις είναι η αδυναμία
οργάνωσης του  μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έναρξης της πυρκαγιάς και παρακολούθησής της από τη μεριά του κράτους . Από την άλλη η φύση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας και στη Μεσόγειο γενικότερα είναι τέτοια που τις καθιστά δύσκολες στην αντιμετώπισή τους.
Το σημαντικότερο όμως ερώτημα γιατί ανάβει η φωτιά, το απαντά η ίδια η πραγματικότητα και τα γεγονότα που ακολουθούν. Οι εστίες έναρξης της πυρκαγιάς στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε ζώνες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για οικοπεδοποίηση και δημιουργία βοσκοτόπων. Αυτό άλλωστε δείχνει και η εξέλιξη των εκτάσεων αυτών μετά την πυρκαγιά. Στην ουσία η πυρκαγιά είναι το εργαλείο για να αλλάξει “χαρακτηρισμό” μια έκταση.
Το πιο αποτελεσματικό μέσο κατάσβεσης (ή καλύτερα μη- έναρξης) των ελληνικών δασικών πυρκαγιών λέγεται κύρωση δασικών χαρτών.
Όταν μια περιοχή έχει χαρακτηριστεί (αφού έχουν επιλυθεί οι όποιες αμφισβητήσεις και διενέξεις) και χαρτογραφηθεί επισήμως ως δασική τότε ότι και αν συμβεί σε αυτή δεν μπορεί κανένας και με κανένα τρόπο να αλλάξει το χαρακτηρισμό της.
Το 70% των δασικών πυρκαγιών εκτιμάται ότι έχουν ξεκινήσει από τον άνθρωπο (για το υπόλοιπο 30% απλά δεν έγινε γνωστή η αιτία αφού με φυσικό τρόπο ανάβουν ελάχιστες πυρκαγιές και δεν εξαπλώνονται με την ίδια ευκολία) και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών σχετίζεται με δραστηριότητες οικοπεδοποίησης και βόσκησης. Αυτές λοιπόν οι πυρκαγιές δε θα άναβαν ποτέ αν είχαν όλες οι δασικές περιοχές χαρτογραφηθεί και κυρωθεί από το κράτος. Οι πρώτες καρποφόρες προσπάθειες έγιναν το 2010 και συνεχίζουν. Όμως το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών δεν ξεπερνά το 0.6%.
Το ΚΙΝΗΜΑ αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα τη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας γιατί είναι το ουσιαστικότερο μέτρο αποτροπής της έναρξής τους και το βασικότερο εργαλείο διαχείρισης των καμμένων εκτάσεων μετά την καταστροφή.
Το ΚΙΝΗΜΑ προτείνει την εντατικοποίηση των εργασιών της έκδοσης των κυρωμένων δασικών χαρτών ως εθνική προτεραιότητα γιατί είναι πιο εύκολο να χτυπήσεις τα συμφέροντα με αμετάκλητες νομικές διαδικασίες παρά με τη μάνικα και τα Canadair. Η ολιγωρία αυτή έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο.


Το ΚΙΝΗΜΑ είναι βέβαιο ότι όσο καλύτερα κατοχυρώνουμε το φυσικό πλούτο της χώρας, τόσο λιγότερα σενάρια συνωμοσίας θα χρειάζονται για να κρυφτεί η αδυναμία οργάνωσης και η ασθενής βούληση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !